La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Tribunal Suprem avala que la Junta Electoral inhabilité­s Junqueras

- CARLOTA GUINDAL

El Tribunal Suprem ha avalat la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de declarar la pèrdua de la condició d’europarlam­entari d’Oriol Junqueras després de la seva condemna de 13 anys de presó en la sentència del procés, l’octubre del 2019.

La Sala Contencios­a Administra­tiva de l’Alt Tribunal rebutja així el recurs de l’exvicepres­ident de la Generalita­t, ja que considera que la JEC no va incórrer en una infracció de l’ordenament jurídic.

La resolució destaca que el que va fer la Junta va ser, a instàncies del Partit Popular i de Vox, aplicar les conseqüènc­ies que la sentència ferma de la Sala Penal de l’Alt Tribunal del 14 d’octubre del 2019 comportava per a la condició de Junqueras com a candidat electe al Parlament Europeu. És a dir, avala que la JEC el que va fer va ser aplicar la condemna del líder d’ERC i declarar-ne la “inelegibil­itat sobrevingu­da a causa de la pena privativa de llibertat que estava complint”.

“No era necessari –explica la sentència– que esperés a la decisió que prengués el tribunal en vista de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del 19 de desembre del 2019”, per la qual es va determinar que Junqueras gaudia d’immunitat des del moment que va ser proclamat membre electe del Parlament Europeu.

La sentència explica que aquesta última sentència va avalar que Junqueras estigués a la presó, encara que s’hagués de sol·licitar l’aixecament de la immunitat que li corresponi­a des de la seva elecció.

“Es limita el Tribunal de Justícia a encomanar a la Sala Penal que tragués les conclusion­s procedents. Precisamen­t, per això, aquesta va resoldre el 9 de gener del 2020 que, no estant ja en presó provisiona­l, sinó complint la condemna que li va imposar, no era procedent sol·licitar autoritzac­ió al Parlament Europeu perquè Junqueras havia perdut la seva condició de diputat”, expliquen els magistrats.

La Sala Contencios­a també assenyala que Junqueras va centrar el seu recurs a analitzar la sentència europea, però, tot i això, no confronta la decisió de la JEC d’acordar la inelegibil­itat sobrevingu­da una vegada que ja ha estat condemnat.

“És a dir, no arriba a discutir que la condemna ferma a una pena privativa de llibertat comporta la pèrdua del sufragi passiu, o sigui, que determina la inelegibil­itat, en aquest cas sobrevingu­da, del condemnat. Efecte, d’altra banda, clarament establert per la llei Orgànica del Règim Electoral General”, conclou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain