La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tres mesos de desori

Esquerra i Junts esgoten els dies per deslloriga­r els esculls que impossibil­iten l’entesa i no repetir eleccions

- ÀLEX TORT

Tres mesos va fer ahir que es van celebrar les eleccions i Catalunya segueix sense fer passar per boxs el seu Govern per canviar-li les rodes i que comenci a rodar en plenitud. Pere Aragonès confiava a enllestir de seguida un acord després de superar Junts per Catalunya el 14 de febrer i de sentir com Laura Borràs, llavors la presidenci­able de JxCat, assegurava el dia següent que no tindria “cap inconvenie­nt” a investir-lo. Però el republicà va obrir el ball de la negociació amb la CUP i quan després va voler treure Junts a la pista va adonar-se que la parella no estava per a romansos i que, a partir de llavors, el ritme i els passos els marcaria ella.

A ERC hi ha qui arriba a admetre que començar les converses pels cupaires no va ser la millor de les idees. Tenint en compte el caràcter assemblear­i de la CUP, un mes per assolir el pacte bilateral es pot dir que va ser diligent. Però els republican­s creuen que la divisió interna a Junts també ha influït en el perllongam­ent de les converses. Sergi Sabrià, uns dels negociador­s d’Esquerra, relacionav­a aquesta qüestió amb el fet que pocs dies abans d’haver-se de constituir la Mesa desconegue­ssin encara “què vol JxCat”.

Va passar, per exemple, que fins a l’11 de març, el dia abans de la data límit per constituir l’òrgan rector de la Cambra catalana, ERC i la CUP no van saber que els postconver­gents proposaven Borràs per a la presidènci­a del Parlament. En tot cas, a Esquerra pensen que Junts els estan fent passar per l’adreçador. Uns i altres es culpen de portar la negociació al llindar de la repetició electoral. Els postconver­gents acusen els republican­s de trencar quan l’acord, diuen, ja estava pràcticame­nt fet; els d’Oriol Junqueras, en canvi, maleeixen els tempos marcats per JxCat s i que la situació no seria perillosa si no hagués tombat el dos intents d’investidur­a de finals de març “incomplint un compromís per escrit”.

Però que no hi hagi president de la Generalita­t fins ara s’explica molt més per altres raons. Els motius de disputa en aquests 89 dies de converses han estat molts i per avorrir la ciutadania. Alguns d’ells: la coordinaci­ó a Madrid; quin dels dos partits gestiona els fons europeus per fer front als efectes de la pandèmia; qui s’apodera de les conselleri­es d’Economia i d’Acció Exterior; fixar l’estratègia independen­tista o deixar-la per a més endavant i si aquesta l’ha de dirigir el Consell per la República; l’arquitectu­ra del Govern –Esquerra vol 14 conselleri­es i que no siguin estanques; Junts, 13 i un canvi de cromos–.

A tot això cal afegir-hi una qüestió de què no s’ha parlat gaire públicamen­t, com són les àrees de comunicaci­ó del Govern. Els nomenament­s a les direccions de TV3 i Catalunya Ràdio s’han de triar ara per concurs públic, però la composició del consell d’administra­ció depèn encara dels partits i ha de ser pactada per dos terços del Parlament. La secretaria de Difusió, avui en mans d’ERC i que s’encarrega, entre d’altres, de la publicitat institucio­nal, també és del més desitjat.

ERC, Junts i la CUP van resoldre dimecres deixar fora del pacte de Govern l’estratègia independen­tista i el paper del Consell per la República. Aragonès no volia “tuteles”; els postconver­gents neguen que n’hi haguessin. Aquest cul-de-sac és el que va fer que Esquerra decidís el 8 de maig abandonar la negociació per a la coalició per tractar només la investidur­a i un Govern en solitari.

Aquest és ara l’entrebanc. És de nova creació, com ho serà de ben segur el repartimen­t de les conselleri­es. A onze dies del límit, ERC i Junts s’escodrinye­n i han entrat en una tensa fase d’espera de qui fa el primer pas per demanar citar i resoldre la investidur­a i la formació de Govern. JxCat espera que a canvi de fer-se enrere i d’admetre que es deixi l’estratègia independen­tista fora del pacte de Govern, Esquerra s’avingui de nou a la coalició. Els republican­s, però, després de la determinac­ió de fer la seva en solitari, creuen que ara cal alguna cosa més.

Catalunya és al caire d’unes noves eleccions si l’opció més probable d’entesa, la d’ERC-Junts, no fructifica abans del 26 de maig.

JxCat confia que un cop apartada l’estratègia independen­tista del pacte ERC s’avingui de nou a la coalició

 ?? QUIQUE GARCIA / EFE ?? Laura Borràs, Roger Torrent i Pere Aragonès van coincidir aquest dimecres en un acte d’Òmnium Cultural
QUIQUE GARCIA / EFE Laura Borràs, Roger Torrent i Pere Aragonès van coincidir aquest dimecres en un acte d’Òmnium Cultural

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain