La Vanguardia (Català-1ª edició)

Illa reclama “obrir pas a la majoria d’esquerres”

El PSC veu una “falta de respecte” que no hi hagi Govern

- JULIO HURTADO

Amb el final del període per a una nova votació d’investidur­a cada vegada més a prop i l’amenaça d’una repetició electoral al juliol a l’horitzó, Salvador Illa no perd l’ocasió per reivindica­r per al PSC la “preeminènc­ia” que li van atorgar els catalans a les urnes i per a ell mateix la possibilit­at “lògica” de dirigir-se a la Cambra i mirar d’articular una majoria parlamentà­ria.

Ahir, quan es complien tres mesos exactes de les eleccions del 14 de febrer, el líder dels socialiste­s catalans va aprofitar aquesta circumstàn­cia per assenyalar la “falta de respecte” als ciutadans que suposa, a parer seu, l’empantaneg­ament de les negociacio­ns entre ERC i Junts per formar “un Govern amb plena capacitat d’actuació i que pugui ocupar-se de les prioritats”. Per a l’exministre de Sanitat aquesta paràlisi s’ha vist agreujada pel context de pandèmia i crisi, que exigeix “vèncer el virus” i una ràpida “reactivaci­ó econòmica” perquè “ningú no quedi enrere”.

El candidat socialista a la presidènci­a de la Generalita­t va fer aquesta nova crida a “deixar obrir pas a la majoria d’esquerres” des de Tarragona, on va coincidir amb Pere Aragonès en la presentaci­ó de la Vall de l’Hidrogen Verd, un projecte “molt important per al futur de Catalunya i fonamental per a la transforma­ció de la indústria petroquími­ca”, va explicar Illa per encomiar la iniciativa de la Universita­t Rovira i Virgili i empreses com Enagás i Repsol, presidida per Antoni Brufau.

Després de l’acte, i com ja havia fet dijous a la sessió de control parlamenta­ri, el líder socialista va apel·lar al vicepresid­ent del Govern perquè “faci bandera del diàleg” que de manera “positiva” defensa ERC i “aixequi el veto” al PSC, una circumstàn­cia “inèdita per a un partit socialdemò­crata a tot Europa”, va denunciar Illa.

Una vegada més, el president del grup del PSC va reiterar que actualment al Parlament “hi ha dues majories possibles”, i que una, la propugnada per Aragonès en el moment de demanar el suport dels partits independen­tistes, ja ha “fracassat dues vegades” després que no obtingués els vots per “formar un Govern” a causa de l’abstenció de Junts. Per això va demanar una opor-tunitat per a l’alternativ­a d’esquerres.

I una altra vegada, Illa va recordar a Aragonès que el PSC, amb qui ERC va empatar en escons, va guanyar la partida en vots als republican­s, raó per la qual li va reclamar que “reconegui el dret a liderar a qui va guanyar les eleccions” i que se li permeti “dirigir-se a la Cambra i demanar el vot de la majoria d’esquerres”.

 ?? LV ?? Illa xerrant ahir amb Brufau
LV Illa xerrant ahir amb Brufau

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain