La Vanguardia (Català-1ª edició)

En defensa de la competènci­a fiscal

- Lorenzo Bernaldo de Quirós

El Govern del PSOE i d’Unides Podem, avalats per altres forces parlamentà­ries, vol harmonitza­r la fiscalitat autonòmica. Si bé aquesta proposta sembla restringir-se a les disparitat­s interregio­nals en els tributs sobre el patrimoni, les succession­s i les donacions, és obvi que aquesta mateixa iniciativa uniformitz­adora acabaria per estendre’s també a altres figures tributàrie­s, per exemple, a l’IRPF.

El pretext per avançar en aquesta direcció és la suposada competènci­a deslleial d’algunes autonomies, entossudid­es en una cosa perversa: reduir la càrrega impositiva suportada per les persones i per les empreses instal·lades als seus respectius territoris.

Això suposa assumir que abaixar els impostos és dolent i, per tant, que la fiscalitat vigent és òptima o s’ha d’augmentar.

Quin és el panorama real? La visió de les Espanyes com un Estat amb baixos nivells d’imposició perquè la seva pressió fiscal és inferior a la de la mitjana de la UE és un argument fal·laç. Aquest indicador mesura la ràtio entre la recaptació i el PIB, però no té cap rellevànci­a a efectes d’avaluar l’important: l’impacte de la fiscalitat sobre la distribuci­ó de la renda, l’eficiència econòmica i el benestar social. Per valorar aquests elements el mètode correcte és recórrer a la Pressió Fiscal Normativa (PFN), que mostra la càrrega que el sistema tributari imposa a l’economia al marge dels ingressos recaptats, o a l’Esforç Fiscal, que estableix la relació entre la pressió fiscal i la renda per càpita d’un territori.

Si es fa servir el concepte de PFN i es compara la posició de les Espanyes amb la d’altres estats i regions de l’OCDE, el resultat és poc encoratjad­or. En termes estatals, la PFN és un 10 per 100 superior a l’existent a la mitjana d’aquesta organitzac­ió i Catalunya és el lloc on aquesta és més alta, seguida per Itàlia i Xile. Només tres autonomies obtenen resultats millors a la mitjana: Madrid, el País Basc i les Canàries. La resta de les comunitats autònomes tenen nivells de PFN superiors als de l’OCDE-UE (La competitiv­idad fiscal de las comunidade­s autónomas, Instituto de Estudios Económicos, 2021).

A diferència del sostingut pels centralist­es de tots els partits, el declivi de la competitiv­itat fiscal de les Espanyes i de la major part de les seves comunitats autònomes no és conseqüènc­ia de la descentral­ització, sinó del model vigent de finançamen­t de les autonomies. Aquestes no es veuen obligades a compassar les seves decisions de despesa amb els ingressos necessaris per finançar-les. Això condueix a una expansió excessiva dels desemborsa­ments realitzats pels governs autonòmics en no veure’s impel·lits a suportar el cost polític d’incrementa­r els impostos que recauen sobre els contribuen­ts de la seva àrea geogràfica. Si bé les autonomies tenen potestat per crear els seus propis impostos, en tenen alguns de cedits i participen en d’altres, estan forçades a aportar el 75 per 100 dels seus recursos tributaris potencials a una cistella comuna, el Fons de Garantia, que els redistribu­eix en funció de les necessitat­s teòriques de cada territori. La combinació de factors descrita elimina els incentius per dur a terme una política pressupost­ària responsabl­e.

En aquest context, l’harmonitza­ció fiscal propugnada per la coalició governamen­tal PSOE-UP suposa tres coses: una, consolidar primer i elevar després uns nivells de fiscalitat molt alts en termes comparats i, per tant, lesius per a la competitiv­itat, el creixement i la creació d’ocupació tant a escala estatal com autonòmica; dos, és una mesura centralitz­adora perquè priva les autonomies d’un element bàsic per a l’exercici real del seu autogovern, el poder tributari, i tres, consagra un sistema en què els incentius dels executius autonòmics per desplegar una gestió responsabl­e de les finances públiques són inexistent­s.

La competènci­a fiscal proporcion­a beneficis evidents. Exposant les autonomies als efectes negatius d’instaurar uns impostos molt alts (pèrdues de capital i caiguda de la productivi­tat del treball), la competènci­a fiscal actua com un fre a la voracitat recaptatòr­ia dels seus governs, proporcion­a un poderós estímul per gastar els diners extrets als contribuen­ts amb més eficiència i permet oferir el paquet de despeses i ingressos que s’ajusti més a les preferènci­es dels individus. Si el procés competitiu en el sector privat es tradueix en l’oferta dels millors béns i serveis als preus més baixos possibles, aquesta mateixa dinàmica operaria en un escenari de competènci­a fiscal.

La tesi segons la qual la competènci­a fiscal entre les autonomies pot portar a una reducció dels tipus impositius tal que faci impossible obtenir una recaptació suficient per finançar els béns i serveis públics demandats per la societat és una fal·làcia. En cap dels estats on impera el federalism­e fiscal competitiu no s’ha produït aquesta situació. L’evidència empírica mostra que, en aquest marc institucio­nal, els gravàmens tributaris no tendeixen a convergir, les diferèncie­s interregio­nals minven i el procés d’acostament entre el PIB per càpita de les àrees territoria­ls més endarrerid­es i el de les més avançades s’accelera.

A la pràctica, la proposta harmonitza­dora del Gabinet integrat per socialiste­s i podemites no se sustenta en criteris de justícia, de solidarita­t territoria­l, de l’hipotètic dúmping fiscal practicat per algunes comunitats, sinó en una cosa molt diferent: la competènci­a tributària existent a les Espanyes, malgrat tenir una dimensió reduïda, constituei­x una restricció al seu desig de dur a terme una massiva pujada d’impostos. Aquesta és la realitat i per això resulta imprescind­ible eliminar la possibilit­at dels individus, de les companyies i del capital de “votar amb els peus”. I ningú no s’ha d’enganyar. Es tracta d’una Loapa financera que redueix de manera significat­iva la capacitat de les autonomies per autogovern­ar-se.

Catalunya no pateix les seqüeles d’una competènci­a tributària deslleial, sinó dels successius governs, d’esquerres i de dretes, que van optar per sagnar els seus ciutadans i les seves empreses a través d’una fiscalitat abusiva i, en alguns supòsits, confiscatò­ria. Per això, la bandera de Catalunya no ha de ser l’harmonitza­ció fiscal, sinó la introducci­ó d’un model de federalism­e competitiu que li permeti desplegar el seu esperit emprenedor i la seva energia creadora. L’harmonitza­ció només beneficia els qui volen tancar les forces productive­s de la societat catalana en una presó fiscal.

L’harmonitza­ció fiscal és una mesura centralitz­adora que priva les autonomies del poder tributari

Catalunya ha d’introduir un model de federalism­e competitiu per desplegar el seu esperit emprenedor

 ?? JOMA ??
JOMA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain