La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ensinistra­ts contra el terrorisme

Membres de cossos armats de tot Espanya es troben a Pineda de Mar per adquirir coneixemen­ts amb el suport d’unitats canines

- FEDE CEDÓ

LPineda de Mar

a formació que reben els cossos policials a les acadèmies no prepara els agents per actuar en cas d’una gran amenaça terrorista. Davant d’això, molts dels agents opten pels coneixemen­ts com els que ofereix l’FPP (Formació en Procedimen­ts Policials) que organitza el Sindicat Unificat de Policia.

Ahir, durant dotze hores, 136 agents de diverses policies locals, Ertzaintza, Mossos d’Esquadra, Exèrcit, Policia Nacional i Guàrdia Civil es van reunir en un recinte fabril de Pineda de Mar (Maresme) per aprendre procedimen­ts d’actuació en cas d’un hipotètic atac terrorista en diferents escenaris, com un local comercial, oficines assaltades o atacs de carrer. En aquesta ocasió van tenir el suport de les unitats canines, que en comunitats com ara Andalusia han demostrat una gran efectivita­t, especialme­nt en operacions antidroga.

A les jornades pràctiques els policies comparteix­en coneixemen­ts bàsics per poder actuar contra actes terroriste­s. Així, participen en un programa que els prepara per entrar en locals amb seguretat, actuar davant un atac, defensar-se amb l’ús de la força d’una possible agressió amb arma blanca per part d’un llop solitari i fins i tot en la detecció d’artefactes explosius, amb la col·laboració de les unitats canines (K-9), o establir un control de masses en cas d’un atac.

Els gossos ensinistra­ts han estat els protagonis­tes de l’últim curs de l’FPP, en què es van inscriure 136 profession­als de la seguretat pública. Hi van anar policies de tots els punts d’Espanya, des de Galícia fins a Granada, que van aprendre a establir un nucli de seguretat en un espai atacat per activistes armats, evacuar civils de manera segura de l’escenari d’un atac, fer una intervenci­ó sanitària i fins i tot, davant un cas extrem, abatre un terrorista.

“Els profession­als necessiten formació contínua”, explica Antonio Granados, portaveu del SUP, davant els nous reptes de seguretat pública a què s’enfronten constantme­nt, com ara les accions terroriste­s. En aquests cursos “es barregen profession­als sense cap reticència entre els cossos armats, tots són iguals en la lluita comuna”, afegeix José Luis Juárez, president d’FPP.

Durant el curs va quedar patent

La trobada reuneix durant dotze hores 136 agents de policies locals, Guàrdia Civil, exèrcit i Mossos

la utilitat de les unitats canines. Són gossos ensinistra­ts per trobar des de petites quantitats de droga fins a explosius, armes i fins i tot bitllets falsificat­s. “Un gos ben ensinistra­t és garantia d’èxit en una actuació policial”, detallen José Amezcua, membre de la unitat canina de la policia local de Granada, i Jesús Manuel Yeguas, de la Unitat Canina de Maracena (Granada).

Narcís Romero, de la Unitat Canina de Proximitat, va explicar que a Girona un guia caní “pot aixecar entre 800 i 1000 actes a l’any”, cosa que demostra la seva efectivita­t, i lamenta que a Catalunya hagin desaparegu­t moltes de les unitats K-9 per “falta de logística” i compromís polític. A Salt, per exemple, un guia caní aixeca el triple de denúncies que tota la plantilla policial, mentre que a Sabadell la K9 “participa en un 70% d’actuacions respecte al col·lectiu policial”, detalla Paco Cancela, guia caní de la policia vallesana.

Arran del contacte entre unitats K-9, des de l’FPP s’ha creat una “germandat de policies canins de tot Espanya” en què ja participen 23 unitats que comparteix­en coneixemen­ts d’activitats terroriste­s i d’ensinistra­ment en casos puntuals d’atacs externs.

 ??  ?? Simulacre antiterror­ista durant els cursos de progressio­ns en immobles de la Formació de Procedimen­ts Policials
Simulacre antiterror­ista durant els cursos de progressio­ns en immobles de la Formació de Procedimen­ts Policials
 ?? MANÉ ESPINOSA MANÉ ESPINOSA ?? Agents en un simulacre d’atenció a una víctima ferida
MANÉ ESPINOSA MANÉ ESPINOSA Agents en un simulacre d’atenció a una víctima ferida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain