La Vanguardia (Català-1ª edició)

La xarxa que falsificav­a carnets de conduir va guanyar més de 7 milions

- SÍLVIA OLLER Girona

L’organitzac­ió criminal amb epicentre a la província de Girona que emetia permisos de conduir falsos desarticul­ada aquesta setmana pels Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional va obtenir més de set milions d’euros gràcies a l’expedició de 1.800 carnets fraudulent­s. El cervell de l’organitzac­ió, un informàtic que treballava com a subcontrac­tat a la direcció provincial de Trànsit de Girona des del setembre del 2019, va usurpar les claus d’accessos de funcionari­s per poder dur a terme l’estafa que s’ha tancat, de moment, amb 616 detinguts, entre els quals els 14 integrants de la cúpula. Vuit ja han ingressat a la presó. La xifra final d’arrestats s’acostarà al miler.

L’informàtic va començar a tramitar permisos falsos tot just començar a treballar a Girona, però va ser durant el confinamen­t, a partir del març del 2020, quan “des de la tranquil·litat de casa va veure l’oportunita­t de treure rèdit econòmic als seus coneixemen­ts”, segons informa la policia. Els primers carnets que va expedir eren per a familiars i amics, malgrat que entre els beneficiar­is hi ha veïns espanyols i d’altres nacionalit­ats d’una trentena de províncies.

El cap de l’àrea d’investigac­ió criminal dels Mossos a Girona, el subinspect­or Carles Martínez, va detallar ahir que van trobar a la zona de l’Alt Empordà diversos conductors que sabien que no disposaven de permís de conduir i que, tot i això, els mostraven un carnet aparentmen­t autèntic.

L’informàtic, detingut amb la seva parella en un domicili de Sant Feliu de Guíxols, era amb un veí de Quart, que s’encarregav­a de captar els clients, el líder de l’organitzac­ió, i s’haurien embutxacat entre 3.000 i 15.000 euros per permís emès. Amb aquests diners els principals investigat­s van comprar propietats immobiliàr­ies, vehicles, productes de luxe i, fins i tot, criptomone­des. “Un tren de vida massa alt” i que, segons la policia, no es podia justificar amb el sou de la DGT de l’informàtic ni amb l’absència d’ingressos del colíder. Els agents van trobar més de mig milió d’euros en efectiu a casa dels sogres de l’informàtic, que no tenia antecedent­s i que ha ingressat a la presó.

L’informàtic va idear una trama per la qual cobrava entre 3.000 i 15.000 euros per permís emès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain