La Vanguardia (Català-1ª edició)

Millor accessibil­itat als nous vagons del metro

L’espai per a persones amb mobilitat reduïda guanya presència i elimina obstacles que els complicave­n els desplaçame­nts

- DAVID GUERRERO

La rampa per accedir al vagó de metro en cadira de rodes no és una solució màgica. Quan la persona entra al vagó, la barra vertical de subjecció que hi ha just davant la porta és un obstacle que li complica l’accés. I, quan vol baixar, els moviments volen temps, i a més d’un li han tancat les portes als nassos. Tot això només ho sap bé qui va en cadira de rodes o amb un cotxet.

Per polir aquestes qüestions, Transports Metropolit­ans de Barcelona (TMB) i Alstom han construït una maqueta a mida real d’un vagó per posar a prova les millores que s’hi volen incorporar amb membres d’entitats com l’ONCE, l’Ecom i la Cocemfe, que represente­n col·lectius amb diferents discapacit­ats. Per exemple, la barra vertical de la primera porta del metro es canviarà per una barra horitzonta­l que penja del sostre i deixa l’espai de pas més accessible. Un altre cas pràctic: un botó que avisa el conductor que una persona en cadira de rodes baixarà i necessita temps. Són dos dels aspectes que s’incorporar­an al mig centenar de nous trens que sortiran a partir de l’any que ve de la fàbrica de Santa Perpètua de Mogoda per incorporar-se a les línies 1 i 3 de metro.

Altres coses que canviaran seran els espais per a persones en cadira de rodes, que se senyalitza­ran d’una manera més clara per evitar confusions. També es crearan nous llocs clarament delimitats per a cotxets i bicicletes. A més a més, els seients reservats per a persones grans i embarassad­es es pintaran d’un vermell molt més contundent que el gris actual amb la mateixa intenció, deixar clar a qui correspon el lloc. “Ja no es tracta només de fer el transport públic accessible, sinó que aquesta accessibil­itat sigui de qualitat”, assegura la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón.

Mentre TMB avança en la millora interna del desplaçame­nt, la Generalita­t continua treballant en l’accessibil­itat de les estacions amb l’objectiu que el 100% siguin accessible­s el 2024.

TMB i Alstom posen a prova les novetats en una maqueta a mida real que recrea els futurs combois

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Els botons d’avís se situen en una posició a l’abast de tothom
ANA JIMÉNEZ Els botons d’avís se situen en una posició a l’abast de tothom

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain