La Vanguardia (Català-1ª edició)

TRADICIONS

-

i un edulcorant natural, amb un marge una mica més ampli de conservaci­ó. És un producte que arriba als prestatges del supermerca­t amb la marca Siper i que Fillol comerciali­tzarà en un altre tipus d’establimen­ts amb el seu nom.

Per a qui l’alt contingut en sucre del refresc de xufla (de 100 g per litre) és el seu únic defecte, els elaborador­s presenten alternativ­es. “Cada vegada són més els clients que demanen orxata sense sucre o, fins i tot, meitat amb sucre i meitat sense, barrejades”, explica Dídac Mullor Sirvent, que assenyala que a cadascú li agrada la seva orxata. “La nostra és la de tota la vida, amb la fórmula del meu besavi, i només hem mecanitzat una mica el procés”.

Algunes famílies de l’orxata barcelonin­a es coneixen de tota la vida i, malgrat que a Barcelona amb prou feines coincideix­en, quan van al poble es troben, com és el cas dels propietari­s de Sirvent i de La Valenciana. Severino Cortés, el besavi patern del qual, del mateix nom, va fundar fa 110 anys La Valenciana, explica que totes dues famílies venen de Xixona, i allà solen quedar. El seu pare havia arribat a vendre mil litres d’orxata un dia quan no hi havia refrescos. Ara no és el mateix, i per això ells han expandit el negoci amb una espectacul­ar pastisseri­a a prop de l’orxateria, que fa anys va canviar d’ubicació a la privilegia­da cantonada d’Aribau amb Gran Via pel local situat una mica més amunt del mateix carrer Aribau. L’orxata la venen tot l’any, i estan convençuts que és un producte que, lluny de passar de moda, cada vegada encaixa més amb una societat que busca autenticit­at i salut.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Severino Cortés (La Valenciana), Xavier Fillol (Fillol), Teresa Moreno (El Tío Che), Dídad Mullor (Sirvent) i Alfons Subirana (Siper) davant el Pla de Palau, primer lloc de venda
CÉSAR RANGEL Severino Cortés (La Valenciana), Xavier Fillol (Fillol), Teresa Moreno (El Tío Che), Dídad Mullor (Sirvent) i Alfons Subirana (Siper) davant el Pla de Palau, primer lloc de venda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain