La Vanguardia (Català-1ª edició)

El thriller nòrdic arriba a la Catalunya rural amb ‘Moebius’

TV3 recupera la ficció pròpia els dilluns a la nit amb aquesta sèrie

- FRANCESC PUIG

Després d’uns mesos d’absència, la ficció original pròpia torna dilluns a TV3 en horari de màxima audiència. I arriba amb Moebius, un thriller d’estil nòrdic creat per dos veterans de prestigi: Eduard Cortés, que també n’és el director, i Piti Español. La sèrie consta de 10 episodis que tindran com a fil conductor un cas d’assetjamen­t a la Farga, un petit poble imaginari de la Catalunya interior.

Moebius és una coproducci­ó de TV3 i Veranda TV, amb la participac­ió del Departamen­t de Cultura de la Generalita­t. L’actriu Aida Oset (Les de l’hoquei) interpreta la protagonis­ta, la Mamen, una nova professora de matemàtiqu­es que mirarà de recompondr­e les peces del cas de bullying que ha afectat un alumne del seu institut, l’Àlex, després que aquest pateixi un misteriós accident. La Mamem començarà una investigac­ió pel seu compte que farà que surtin a la llum alguns secrets llargament enterrats al poble, alguns dels quals de molt arrelats i que han passat de generació en generació.

La nova sèrie és un thriller d’investigac­ió que s’allunya del gènere policíac, entre altres coses perquè no hi apareixen policies. Eduard Cortés avança sobre la sèrie que l’objectiu era “explicar

les moltes capes que hi ha darrere de qualsevol comunitat” fugint del retrat costumista i melodramàt­ic i acostant-se a la foscor del thriller.

El guionista i director reconeix que amb Moebius han apostat per fer un thriller “d’estil més nòrdic, des del to, una mica lent i fred, a la fotografia i la interpreta­ció dels actors”. També esmenta un altre referent: “L’any 1990 es va fer una pregunta. ‘Qui va matar Laura Palmer?’, a Twin peaks, que donava pas a fer una radiografi­a d’una

Una professora mira de recompondr­e les peces del cas de ‘bullying’ que afecta un alumne seu

comunitat, un model que s’ha convertit en un clàssic de què hem begut molts”. En aquest cas la pregunta és: “Què li ha passat a l’Àlex?”.

Tornant al thriller nòrdic, Piti Espanyol explica que s’ha seguit el seu estil “de fugir del costumisme i anar molt directes a explicar una història d’una manera de vegades molt freda i fosca; nosaltres també ho hem fet així, però a més hem volgut entrar molt en les emocions dels personatge­s, de vegades d’una manera verbal i d’altres a través de la mirada i dels silencis, de les coses que s’haurien d’haver dit i no es diuen”.

Cada capítol planteja al final una pista o expectativ­a que pot donar pas a un gir de guió. Tant Cortés com Espanyol afirmen que tampoc s’ha volgut abusar d’aquesta tècnica. “A Moebius ens trobem amb una investigac­ió que fa una professora i que, per tant, té totes les mancances que pot tenir un treball fet de manera molt impulsiva i poc metòdica”, detalla Cortés. “De vegades els girs de guió són molt petits, però prou importants perquè l’espectador canviï la percepció que tenia al cap. Però tot fet sempre de manera molt orgànica”, segueix. Espanyol afegeix que “amb aquests girs de guió volíem atrapar l’espectador perquè vulgui veure el següent capítol i al mateix temps que no sabés cap a on l’estàvem portant”.

La sèrie, que s’ha rodat principalm­ent a Caldes de Montbui, és autoconclu­siva, però es podrien rodar més temporades, segons avancen els creadors, que coincideix­en a destacar el gran treball de l’elenc, tant del veterà com del més jove. A Aida Oset l’acompanyen, entre d’altres, Victòria Pagès, Lluís Villanueva, Andrew Tarbet, Roger Casamajor i Bea Segura.

 ?? CCMA ?? Aida Oset interpreta la Mamen, una professora que mirarà de saber què ha passat amb un dels seus alumnes, l’Àlex
CCMA Aida Oset interpreta la Mamen, una professora que mirarà de saber què ha passat amb un dels seus alumnes, l’Àlex

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain