La Vanguardia (Català-1ª edició)

OMS: retirar la mascareta no depèn només del nivell de vacunació

- GINEBRA

Experts de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) van assenyalar ahir que abandonar les mascaretes obligatòri­es en un país no només depèn del nivell de vacunació contra la covid a què s’hagi arribat. Així es responia a la decisió als Estats Units de permetre als ja vacunats que deixin de fer-les servir.

“Amb alts percentatg­es de vacunació s’haurien de tenir baixos nivells de contagi comunitari, però hi ha un període de transició mentre augmenten les immunitzac­ions i es redueix la transmissi­ó”, va assenyalar el director d’Emergèncie­s Sanitàries de l’OMS, Mike Ryan.

Tot i que no va criticar directamen­t la mesura als EUA, l’expert irlandès va subratllar que “mantenir mesures de seguretat pública mentre es vacuna al màxim deixa els països en una posició millor per poder dir als seus ciutadans que ja no han de portar mascareta”.

“Cada país ha de considerar les dues variables, que són la cobertura sanitària i la incidència local, a l’hora de canviar les mesures”, va resumir l’assessor de l’OMS per a la covid, Bruce Aylward. A Espanya la previsió del Govern central és que la mascareta deixi de ser obligatòri­a a l’aire lliure quan s’arribi a un 70% de la població vacunada.

La cap de la cèl·lula tècnica anticovid de l’OMS, María van Kerkhove, va afegir que no sempre s’ha necessitat arribar a alts percentatg­es de vacunació per abandonar la mascareta si abans la transmissi­ó en un país ja és baixa, i va posar l’exemple de nacions com ara Austràlia o Nova Zelanda.

Noves recomanaci­ons de les autoritats federals dels Estats Units emeses aquest dijous indiquen que la població completame­nt vacunada al país contra la covid ja pot anar sense mascareta la majoria del temps, fins i tot en espais tancats o amb un grup de gent nombrós.

Pel que fa a la cobertura mundial de les vacunes, el màxim responsabl­e de l’OMS va assenyalar que els països rics que ja han aconseguit alts nivells de vacunació preferible­ment haurien de donar les dosis excedents de vacunes, en lloc de fer-les servir per immunitzar les poblacions més joves.

“Entenc que alguns països vulguin vacunar els nens i adolescent­s, però els insto a reconsider­ar-ho i en lloc d’això donin més dosis a Covax”, va assenyalar el director general de l’organitzac­ió, Tedros Adhanom Ghebreyesu­s.

L’expert etíop va anunciar que ell mateix s’ha vacunat aquesta setmana contra la covid a l’Hospital Universita­ri de Ginebra. “Va ser un moment agredolç, perquè la vacuna d’una banda és un triomf de la ciència i la solidarita­t globals, però en canvi molts treballado­rs sanitaris del món que han lluitat contra la pandèmia durant més d’un any encara no estan vacunats”, va afirmar.

Tedros va insistir que la distribuci­ó global de la vacuna continua sent molt desigual, amb menys de l’1% de les dosis administra­des ara com ara en països pobres. En aquest sentit, el director general va celebrar que els últims dies diversos governs s’hagin mostrat favorables a reduir les barreres comercials que frenen aquesta distribuci­ó, i va agrair les declaracio­ns fetes en aquest sentit del president Pedro Sánchez.

Recordant que la pandèmia ha causat 3,3 milions de morts, més

L’organitzac­ió demana als països rics que no immunitzin els nens i donin aquestes vacunes a les regions pobres

aquest segon any de crisi que el primer, Tedros Adhanom va declarar que la situació a l’Índia “continua sent molt preocupant”, però també en països com el Nepal, Sri Lanka, diverses nacions del sud-est asiàtic i Egipte. I també va recordar que a Amèrica es concentren un 40% de les morts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain