La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un jutjat avala que una mare soltera pugui sumar la baixa paternal

- VALÈNCIA

Redacció i Efe

El jutjat social número 16 de València ha declarat el dret d’una mare de família monoparent­al a gaudir dels permisos de maternitat i paternitat, i sumar el permís de vuit setmanes addicional­s de prestació per naixement i cura d’un fill.

La sentència estima en part la demanda de la mare contra la Seguretat Social i reconeix el dret de la demandant a gaudir d’aquest dret. El sindicat CSIF qualifica la decisió de pionera i destaca la discrimina­ció que pateixen les famílies monoparent­als, els titulars de les quals –com és el cas de la demandant– no podien gaudir d’aquestes vuit setmanes de permís per cuidar el nadó.

La dona a qui la justícia ha donat la raó va presentar una sol·licitud de permís de maternitat l’octubre del 2020 que li va ser acceptada fins a finals de gener del 2021. Posteriorm­ent va demanar ampliar el temps atorgat, ja que, com que es tractava d’una llar amb un únic progenitor, li corresponi­a un període total d’entre 28 i 32 setmanes. La seva petició va ser desestimad­a per l’Institut Nacional

de la Seguretat Social a València. La demandant va apel·lar llavors a la justícia.

Al·legava que la llei estableix que, per als fills nascuts el 2020, la mare tindrà una prestació de 16 setmanes, i el pare, de 12, quatre immediatam­ent posteriors al part i vuit després. La dona va rebutjar aquestes quatre (les immediatam­ent posteriors al part, quan ella ja estava de baixa), però es va preguntar per què no podia gaudir de totes vuit, com hauria fet la seva parella, si n’hagués tingut.

El sindicat CSIF, que va avalar la seva exigència, destaca que la sentència recull que la Convenció sobre els Drets del Nen no fa cap distinció per la condició del menor, dels seus pares o dels seus representa­nts legals, i subratlla que s’han d’adoptar totes les mesures perquè el nen es vegi protegit contra tota mena de discrimina­ció o càstig a causa de la condició dels seus pares. En definitiva,

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain