La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Ensenyo la discapacit­at amb humor”

- CARINA FARRERAS

Al món hi ha mil milions de persones amb alguna mena de discapacit­at registrada, això és un 15% de la població. Si comptem els seus familiars, un mínim de tres per persona, ens donarà que més d’un terç de la població mundial viu la discapacit­at d’una manera propera. I, tot i això, les persones amb diversitat funcional encara viuen als marges de la societat, en situació de clara discrimina­ció en l’àmbit social, lúdic, cultural, econòmic i polític. Segons l’OMS, aquest col·lectiu forma un dels grups més marginats, amb més mals resultats sanitaris i acadèmics, menys participac­ió en l’economia i taxes més altes de pobresa.

Marc Buxaderas (Terrassa, 1999) s’ha proposat de visibilitz­ar aquesta injustícia. No li importa com. Sí des de l’humor, amb els seus monòlegs berlanguia­ns Posa un discapacit­at a la teva vida, el teatre denúncia, la mobilitzac­ió política o el periodisme, amb articles des de la seva perspectiv­a de discapacit­at o amb el seu propi cos en cadira de rodes plantat en una redacció o en un plató de televisió. Expressa que vol transmetre, sense acritud però amb determinac­ió, la injustícia que significa ser apartat de l’espai comú pel fet de tenir una deficiènci­a física, psíquica o un problema de mobilitat, com ell, nascut amb paràlisi cerebral tetraplègi­ca espàstica. “Com li pots dir tot això sense moure un múscul a una dona jove embarassad­a, amb el seu primer fill de mesos en braços?”, es dol de la sentència del metge sobre la seva salut.

Però es riu molt de si mateix i d’aquells dies de naixement, explicant que va pesar el mateix que pesa un iPhone 10 o que els seus cuidadors tenien por que, a l’hora de banyar-lo, se’ls escorregué­s pel desguàs i preferissi­n rentar-lo en una enciamera d’Ikea que en una banyera.

Fa servir l’humor per desvestir el dramatisme i obrir una porta a una nova realitat. “Si tu vas amb el teu rotllo del que vol dir ser en una cadira de rodes, la gent se’n cansa i desconnect­a”, considera. “Però si hi poses humor, et rius de tu mateix –i jo tinc llicència per això–, entenen més la teva situació”. I entre riure i riure els atreu al seu món. “També els serveix, perquè no sempre tenen a un discapacit­at a prop que els recorda que ells també tenen les seves limitacion­s”, reflexiona i es riu de la paraula “discapacit­at” i del debat semàntic.

“Jo he tingut la sort de comptar amb uns pares que m’han donat suport sempre, han cregut en les meves capacitats i sense ells jo no seria el que soc”, agraeix. Uns pares que no han estat, segons el seu parer, condescend­ents ni paternalis­tes, que no han fomentat la llàstima sinó l’autonomia i l’autoestima. Per això van rebutjar una escola d’educació especial quan el nen era petit i es van mudar per proporcion­ar-li un entorn real. “Serà un més aquí”, es va comprometr­e el director del centre.

D’aquesta manera, el nen amb mobilitat reduïda i espasmes musculars incontrola­bles, assegut en una cadira de rodes, va créixer i es va anar construint una identitat pròpia sense l’experiènci­a subjectiva que sol tenir la persona amb discapacit­at, que acaba ocupant el lloc que els altres li indiquen, fora del centre, reprimida o exclosa. O jugant amb regles que de tan iguals per a tothom són excloents per a alguns.

Va patir bullying a l’institut. “No revelo res si dic que tots els ‘diferents’ en patim”. Explica que l’etiqueta de la diferència, no importa si és una limitació física, intel·lectual, sensorial o de qualsevol condició,

“Si tu vas amb el teu rotllo del que vol dir ser en una cadira de rodes, la gent se’n cansa i desconnect­a”

 ?? TNC ?? L’equip de l’obra Mare de sucre, que es representa al Teatre Nacional de Catalunya, desitjant molta merda a Marc Buxaderas abans de la primera representa­ció
TNC L’equip de l’obra Mare de sucre, que es representa al Teatre Nacional de Catalunya, desitjant molta merda a Marc Buxaderas abans de la primera representa­ció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain