La Vanguardia (Català-1ª edició)

NIT DELS MUSEUS DE BARCELONA

- PAU ECHAUZ Lleida

MACBA Plaça dels Àngels, 1

Gràcia

Pg. CCCB Montalegre, 5

com Miró-Adlan. Un arxiu de la modernitat (1932-1936), que repassa l’arribada de la modernitat a la Barcelona republican­a, o Tallers compartits. Tres casos d’estudi, que s’endinsa en la feina artística col·laborativa.

MNAC

La pinacoteca més important de Catalunya ofereix obres imprescind­ibles de l’art romànic i gòtic català. A més a més, inclou des del 2004 la Col·lecció Thyssen-Bornemisza de pintura italiana renaixenti­sta i barroca i el llegat Cambó, una cinquanta de pintures dels grans mestres europeus d’entre els segles XIV i XIX. Els visitants a la Nit dels Museus podran accedir també a l’exposició

les fotografie­s que Antoni Campañà va fer a Barcelona durant la Guerra Civil.

CaixaForum

Planteja una oferta expositiva molt variada. El somni americà. Del pop a l’actualitat és una oportunita­t única per veure peces d’obra gràfica d’artistes com Andy Warhol, Jasper Johns o Robert Rauschenbe­rg. I presenta nous treballs de Pedro Neves Marques amb l’actriu i activista Zahy Guajajara a través de pel·lícules, entreviste­s, intercanvi­s, imatges i altres elements conceptual­itzats.

Museu de Ciències Naturals Programa cinc exposicion­s permanents: Planeta Vida, Els museus de ciències naturals de Catalunya,

El Museu de Lleida va renéixer ahir de les cendres provocades per les sentències judicials adverses que el van buidar de peces originàrie­s de la Franja amb la inauguraci­ó d’una nova sala de 200 metres quadrats. Aquesta sala incorpora fins a 40 noves peces d’inqüestion­able qualitat que complement­en i milloren el discurs museogràfi­c que continuarà explicant l’art medieval de la Corona d’Aragó, quan el territori històric vivia amb un mateix discurs cultural més enllà de les fronteres.

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, juntament amb les autoritats locals Miquel Pueyo, paer en cap; Joan Talarn, president de la Diputació, i el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, van assistir a la inauguraci­ó. Segons Ponsa, que va agrair l’esforç de donants i treballado­rs del Museu, l’acte d’ahir “no significa que ens relaxem, al contrari: ens anima encara més a continuar defensant i fent créixer l’art i la cultura que ens ofereix el Museu de Lleida en tota la plenitud”.

La reforma presenta un renovat discurs museogràfi­c històric i artístic, més accessible a la diversitat de públic del museu i, sobretot, una nova exposició de les peces d’art que incorpora obres procedents, sobretot, del MNAC i del Museu del Disseny de Barcelona, però també dels dipòsits de la Generalita­t, de l’Arxiu Arqueològi­c de la Paeria i un retaule dipositat per l’empresari Tatxo Benet, com també obres dels mateixos fons del Museu de Lleida.

Entre les obres cedides pel MNAC cal destacar en primer lloc una taula signada per Pere

García de Benavarri en què es representa la Dormició de la Mare de Déu, pintada entre el 1450 i el 1455 i procedent de Peralta de la Sal, a la Franja. La segueix un Calvari, obra de Jaume Ferrer, datat a la mateixa època i que, com l’anterior, prové de la mateixa localitat aragonesa –totes dues formarien part de l’antic retaule major de l’església parroquial–. Una tercera peça, procedent del MNAC però amb origen al monestir de Sixena, és un retaule de tres pintures que representa sant Joan Baptista, sant Fabià i sant Sebastià, pintat el 1494 per Miguel Ximénez, artista d’origen castellà que va un dimoni agenollat als peus.

Altres peces que ajuden a continuar explicant l’art de la Corona d’Aragó amb epicentre a Lleida com a potència eclesiàsti­ca, econòmica, cultural i università­ria durant el convuls segle XV és una escultura de pedra que representa sant Antoni Abat, obra del conegut com a Mestre d’Albesa, i una altra, en fusta policromad­a, d’autor desconegut, del segle XIV, que es presumeix que prové de Bellpuig i que representa un bisbe, potser sant Nicolau de Bari, patró d’aquesta localitat de l’Urgell. La nova sala està dissenyada de tal manera que s’explica l’evolució artística amb nombroses dades històrique­s i es complement­a amb una important col·lecció de ceràmica medieval procedent dels fons del Museu del Disseny de Bar-celona.

Segons l’historiado­r de l’art Albert Velasco, “encara que continuem lamentant la pèrdua de l’art que ha anat a Sixena i a Barbastre, les quatre peces cedides pel MNAC són extraordin­àries i superen en transcendè­ncia històrica i artística les que se’n van anar”. Segons qui va ser conservado­r d’art del Museu de Lleida, les noves peces “enriqueixe­n el discurs museogràfi­c, i el Museu aconseguei­x continuar explicant l’art de la Franja; són ideals per mantenir el discurs; el gran error seria no poder seguir amb el discurs que caracterit­za el centre museístic”.

SEGURETAT L’entrada es farà de manera esglaonada fins a completar el 50% de l’aforament

ES RECOMANA RESERVAR L’accés serà gratuït en més de 70 instal·lacions de l’àrea metropolit­ana

L’empresari Tatxo Benet ha cedit el retaule de sant Bartomeu, que va ser a Nova York

 ?? MERCÈ GILI ?? El nou aspecte ahir del Museu de Lleida
MERCÈ GILI El nou aspecte ahir del Museu de Lleida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain