La Vanguardia (Català-1ª edició)

El sector cultural tindrà 525 milions de la UE

- JUSTO BARRANCO

Ni més ni menys que 525 milions d’euros extraordin­aris fins al 2023 per a la cultura. Procedents dels fons europeus. La part del lleó, 200 milions, seran per a la creació de l’Spain Audiovisua­l Hub, una iniciativa que pretén modernitza­r, digitalitz­ar i internacio­nalitzar el sector audiovisua­l espanyol –videojocs inclosos– i que a més vol atreure rodatges i inversions de l’exterior, però també hi haurà, per exemple, una pluja de milions perquè el Museu del Prado desenvolup­i una plataforma digital entre museus a la qual s’espera que se’n sumin almenys 30 de tot Espanya. I hi haurà ajuts per diversific­ar l’oferta cultural a l’Espanya buidada.

Per descomptat, tot això serà així si Brussel·les aprova el Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a que Espanya envia a Brussel·les i en què estan recollides aquestes inversions en un sector clau per a l’economia espanyola per la capacitat de generar riquesa i ocupació. La indústria cultural representa un 3,2% del PIB i proporcion­a feina a 710.200 persones, un 3,6% de l’ocupació total. A més, va assenyalar el ministre José Manuel Rodríguez Uribes en la presentaci­ó de les propostes, la cultura és un element indispensa­ble per al desenvolup­ament d’una societat lliure i oberta.

Sota les premisses de transforma­ció digital –la pandèmia n’ha evidenciat la necessitat–, igualtat de gènere, transició ecològica i cohesió social i territoria­l, el pla dedicarà, a més dels 200 milions per al hub audiovisua­l, 325 més per a la “revaloritz­ació de la indústria cultural”, que inclouran des d’un programa de formació especialit­zada en oficis tècnics per a almenys 300 profession­als de les arts escèniques i musicals fins a un projecte de mobilitat internacio­nal per al sector del llibre destinat als creadors (escriptors, traductors i il·lustradors) i profession­als (agències literàries, editors).

En cohesió, a més d’ajuts per impulsar la cultura a l’Espanya menys poblada, s’impulsarà la recuperaci­ó del patrimoni i la compra de llibres en format paper i electrònic per a totes les bibliotequ­es públiques. A més, el Museu Reina Sofia concedirà beques i residèncie­s d’investigac­ió per a artistes i pensadors joves i es digitalitz­aran arxius tant de les diferents administra­cions com d’ens privats per fer-los accessible­s a tota la ciutadania. El pla inclou en l’apartat legislatiu el desenvolup­ament de l’estatut de l’Artista, la nova llei del Cinema o l’enfortimen­t de la llei de Propietat Intel·lectual.

 ?? MARISCAL / EFE ?? José Manuel Rodríguez Uribes ahir a la presentaci­ó del pla
MARISCAL / EFE José Manuel Rodríguez Uribes ahir a la presentaci­ó del pla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain