La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quin sorprenent element es va trobar dins de la mòmia de Ramsès II?

- SÍLVIA COLOMÉ

Li van expedir fins i tot un passaport. Nom: Ramsès II. Data de naixement: 1303 a.C. Ho exigia la llei francesa per a qualsevol persona, viva o morta, que entrés al país. I 3.189 anys després de morir va aterrar a París, on va ser rebut amb honors de cap d’Estat.

El motiu del viatge era sanitari. La mòmia patia un preocupant deterioram­ent. El faraó va ser hospitalit­zat al Museu de l’Home, on es va trobar la causa dels seus mals: fins a noranta espècies diferents de fongs. Els experts, liderats per la prestigios­a egiptòloga Christiane Desroches Noblecourt, van decidir curar la malaltia aplicant-li un tractament de radioteràp­ia, com si es tractés d’un cas de càncer. El resultat va ser més que satisfacto­ri. Ramsès II gairebé va rejovenir i així continua. El més sorprenent va arribar després. A la seva cavitat abdominal s’hi van identifica­r fulles de tabac. La troballa va donar lloc, evidentmen­t, a moltes teories, però la realitat sempre és més simple, com explica l’egiptòleg José Miguel Parra a

Eso no estaba en mi libro de historia del antiguo Egipto: “La mòmia va ser tractada a començamen­ts del segle XX amb el sistema més efectiu aleshores: una decocció de fulles de tabac, seguida d’un bany de mercuri. Així va ser com se li van acabar introduint a l’abdomen”.

I demà: Quina estrella del rock es va suïcidar amb el seu propi cinturó?

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain