La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vella dinamo

- PER L’ESCAIRE David Carabén

Quants senyals positius has de reunir per començar a creure en tu? I, quan l’has espifiat, quants en necessites per tornar-hi a creure? A partir de quants dubtes et comencen a tremolar les cames, quants errors fins que abaixes els braços?

Ja fa massa temporades que, en moments crucials, el primer equip del Barça manifesta una fragilitat a totes voltes sorprenent. Per mirar d’entendre què dimoni passa, els culers ens veiem abocats a fer uns exercicis d’anàlisi i d’introspecc­ió psicològic­a per als quals, admetem-ho, no estàvem preparats. A mi em fa pensar en la vella dinamo d’una bicicleta que, per molt que pedalegis, ja només et respon amb pampallugu­es. La victòria no demanava explicacio­ns. La derrota, esclar, sí que en demana, però tampoc te les sap o te les vol donar… De vegades penso que venim d’una etapa tan extraordin­ària, esportivam­ent, hem viscut episodis tan excepciona­ls, en tots els sentits, que potser és lògic que, ara que les coses ja no van tan bé, tampoc vagin bé d’una manera igualment excepciona­l. L’esfondrame­nt, als primers quinze minuts de la segona part del partit de Lliga contra el Llevant, és tan inexplicab­le com ho van ser els sotracs europeus de les últimes temporades. La reveladora xifra d’aquelles onze pèrdues de pilota en camp propi, en un sol quart d’hora, només és això, reveladora. Però no explica res. Al costat de breus ràfegues de bon joc i de resultats, el Barça ens sorprèn amb inesperats daltabaixo­s melancòlic­s. Referents mundials de la fiabilitat es desconcent­ren i comencen a cometre errades com si deixessin de ser ells mateixos. La columna central del Barça, els superviven­ts de l’últim triplet,

Al costat de breus ràfegues de bon joc i de resultats, el Barça ens sorprèn amb inesperats daltabaixo­s melancòlic­s

i alguns d’ells, encara de la final de Wembley, els Ter Stegen, Alba, Piqué, Busquets i Messi, segueixen oferint partits en què demostren la seva qualitat excepciona­l, però sembla que d’un moment a l’altre se’ls apaguin els llums, com si dubtessin d’ells mateixos, de la raó que els ha portat fins aquí, del sentit de tot plegat… Em commou que el futbol, també en l’infortuni, s’esmerci a representa­r la vida de manera tan fidel. Per bé o per mal, la nostra societat posa al centre de tots els seus afanys, celebra i encimbella els esclats d’una joventut daurada. Però, esclar, també ho fa a costa de condemnar a l’eterna nostàlgia tots aquells que hagin tingut el privilegi de poder-la viure.

La importànci­a de les dinàmiques en l’esport comença a ser un lloc comú, i segurament és indiscutib­le. Diu que es tracta de crear-ne de positives i mantenir-les tan de temps com sigui possible per tal que emergeixin noves qualitats i així accedeixis a la teva millor versió. El Barça fa massa temps que ni tan sols se les acaba de creure.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain