La Vanguardia (Català-1ª edició)

Escrivá vol abaixar l’exoneració a les empreses per treballado­r en ERTO

El ministre aposta per prioritzar sobretot la reactivaci­ó d’afectats

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Durant la negociació de la pròrroga dels ERTO fins a finals de setembre, el Govern central va proposar ahir als agents socials de modificar el model d’exoneracio­ns de les quotes empresaria­ls a la Seguretat Social. L’equip del ministre José Luis Escrivá es va mostrar partidari d’abaixar sensibleme­nt l’ajut per als treballado­rs amb la feina suspesa i concentrar el descompte més gran en les quotes d’aquells que vagin abandonant el mecanisme de protecció. Fonts properes al diàleg social van explicar que la proposta de l’Executiu afecta el quadre d’exoneracio­ns dels ERTO per a sectors ultraprote­gits i de la seva cadena de valor, el tipus d’expedient que fins ara dona la mateixa protecció a les empreses pels assalariat­s amb la feina suspesa que per aquells que tornen a treballar.

Les mateixes fonts indiquen que amb la nova pròrroga el Govern central vol que l’exempció per als treballado­rs que continuïn en ERTO d’aquests sectors més castigats es rebaixi gradualmen­t. Les empreses amb menys de 50 empleats tindrien una reducció en la quota del 70% (juny), 60% (juliol), 50% (agost) i 40% (setembre). El mateix esquema, amb deu punts menys de partida, correspond­ria a les companyies de més volum. Els treballado­rs reactivats conservari­en l’exoneració de què es beneficien les empreses més afectades –enquadrade­s en la llista d’activitats de CNAE– entre febrer i finals de maig per l’esmentat col·lectiu i els empleats que continuen en ERTO. És a dir, del 75% o el 85%, en funció de la mida de la plantilla. Les mateixes fonts van assegurar que la Seguretat Social vol aplicar en paral·lel “un percentatg­e important” d’exoneració als que es reincorpor­in a la feina.

Segons va explicar Gonzalo Pino, secretari de Política Sindical de la UGT, al final de la reunió del diàleg social, la modificaci­ó en l’esquema suposa un “entrebanc” per tancar la negociació de les condicions que regiran en aquesta nova extensió dels ERTO, que l’Executiu s’ha compromès a allargar fins al 30 de setembre.

Des que el ministre Escrivá va introduir a mitjans de l’any passat rebaixes en la cotització per a treballado­rs reactivats, tant la UGT com CC.OO. s’han oposat que s’incentivi la sortida

SECTORS ULTRAPROTE­GITS L’ajuda s’aniria reduint del 70% al 40%; ara la rebaixa és del 85%

A LA BAIXA Els assalariat­s amb la feina suspesa baixen per primera vegada dels 600.000

dels ERTO “a costa de les quotes de la Seguretat Social”.

La patronal també ha expressat el seu rebuig de l’enfocament del ministre d’Inclusió i Seguretat Social en les negociacio­ns d’anteriors pròrrogues. L’organitzac­ió d’Antonio Garamendi ha defensat que són precisamen­t les empreses que tenen els seus empleats sense treballar les més afectades per la crisi.

Per la seva part, el ministre Escrivá va avançar fa uns dies que la seva intenció era posar el focus dels ajuts dels ERTO en els treballado­rs reactivats en els propers mesos d’estiu. La vicepresid­enta econòmica, Nadia Calviño, va donar suport ràpidament a la mesura. “Les últimes dades fan pensar que s’està recuperant l’activitat a poc a poc i és important en aquest context donar suport a la reactivaci­ó”, apunten des del Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social.

En canvi, la vicepresid­enta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, responsabl­e de l’altra pota de la taula de negociació dels ERTO amb la patronal i els sindicats, ha insistit a no fer canvis en l’actual model i tancar com més aviat millor la negociació. “El que funciona bé no té sentit que ho canviem”, va assenyalar ahir des de Galícia.

Precisamen­t el Ministeri d`Inclusió i Seguretat Social acaba d’actualitza­r les seves dades sobre treballado­rs en ERTO. El proppassat 11 de maig, el sistema va registrar que estaven afectats per un expedient temporal de regulació d’ocupació un total de 598.729 assalariat­s. És la primera vegada que el nivell de treballado­rs amb la feina totalment o parcialmen­t suspesa baixa de la barrera dels 600.000, des de l’esclat de la pandèmia. En el pitjor moment de l’any passat, en ple confinamen­t per lluitar contra la covid, els serveis públics d’ocupació i la Seguretat Social van donar empara a 3,6 milions de treballado­rs i mig milió d’empreses.

 ?? EP ?? El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, al Congrés
EP El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain