La Vanguardia (Català-1ª edició)

El BCE confia que el repunt de la taxa d’inflació sigui temporal

- FRANKFURT

Les actes de la darrera reunió de política monetària del BCE revelen que a l’abril la institució no estava preocupada per la pujada de la inflació, una inflació que confia que sigui “temporal”. Tot i això, el fort repunt dels preus a l’abril als Estats Units (fins al 4,2% interanual) pot influir en la seva pròxima anàlisi de la situació econòmica de la zona euro.

Segons es desprèn de les actes de la reunió de política monetària del 22 d’abril, publicades ahir, el consell de govern del Banc Central Europeu va estar d’acord en general sobre “la importànci­a d’ignorar l’augment de la inflació a curt termini, que espera que sigui temporal, així com l’increment de la volatilita­t els propers dotze mesos”. El text que resumeix les deliberaci­ons admet tanmateix que alguns membres van dir que s’ha produït una revisió a l’alça en les perspectiv­es d’inflació per al 2021 i 2022 des que el BCE va fer les seves últimes projeccion­s macroeconò­miques al març.

A part de l’impacte dels preus de l’energia, alguns membres del consell de govern del BCE van observar pressions inflacioni­stes a curt termini pels problemes en les cadenes de subministr­ament d’alguns productes i matèries primeres en un moment en què la demanda es recupera. Però el consell considera que la inflació subjacent, que descompta l’energia i els aliments frescos, que tenen una alta volatilita­t, continua sent feble. Segons les actes, encara “hi ha un grau significat­iu d’inactivita­t en el mercat laboral i no hi ha evidència que els salaris estiguin pujant”.

En les projeccion­s de març, els economiste­s del BCE van pronostica­r una inflació de l’1,4% el 2023. Un membre del consell va opinar que existeixen riscos a l’alça per a la inflació i també que s’haurien d’observar les implicacio­ns de l’augment de la inflació general.

El consell de govern va aprovar per “un ampli acord” deixar la política monetària inalterada i reafirmar una posició molt expansiva. Es va decidir de seguir consideran­t apropiada la decisió de març d’augmentar significat­ivament les compres setmanals de deute d’emergència per la pandèmia respecte als primers mesos d’aquest any 2021.

El BCE va dir a l’abril que espera que les compres de bons “durant l’actual trimestre continuïn a un ritme significat­ivament més alt que en els primers mesos de l’any”. L’entitat monetària ha decidit comprar deute per valor d’1,85 bilions d’euros fins a finals de març del 2022. Fins ara ha comprat bons per valor d’una mica més d’un bilió d’euros.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain