La Vanguardia (Català-1ª edició)

La temporada turística accelera en espera dels estrangers

València, Canàries i Balears lideren la reactivaci­ó i Catalunya mira cap al juny

- MAITE GUTIÉRREZ

La temporada turística a Espanya agafa embranzida després del final de l’estat d’alarma gràcies al turisme intern, la taula de salvació del sector en espera dels viatgers internacio­nals.

Les reserves s’han disparat aquest cap de setmana en zones rurals i de la costa de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Andalusia, mentre que diversos països comencen a aixecar el veto turístic a les Balears i les Canàries gràcies a les seves bones dades epidemiolò­giques.

Després de mesos sense gairebé activitat i amb milers de negocis a la corda fluixa, aquesta reobertura inicial ha insuflat un “optimisme moderat” al sector. La previsió és assolir almenys una facturació de 80.000 milions d’euros a final d’any, la meitat del recaptat el 2019, i recuperar a poc a poc l’ocupació. La patronal hotelera Hosbec (Comunitat Valenciana) calcula ocupacions d’entre el 60% i el 70% a Castelló i la Costa Blanca aquests dies, amb una àmplia majoria de clients nacionals (gairebé el 90%). Des de Paradores expliquen també que els seus establimen­ts superen el 70% d’ocupació aquest cap de setmana, xifres similars a les d’un estiu prepandèmi­a, mentre que des de la cadena Melià han experiment­at “un significat­iu augment de les reserves del mercat espanyol”.

A Catalunya, que aspira a aconseguir fins a 13.000 milions d’euros de facturació turística, el ritme de reserves va més lent i amb una demanda d’última hora, i per tant és difícil oferir dades, assenyalen des de diferents patronals. “Hi ha esperança sobre la temporada, preveiem recuperar-nos a partir de juny, però amb el turisme intern no serà suficient”, remarca Miquel

Gotanegra, president de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà, a la Costa Brava. Aquest empresari recorda que només Catalunya va rebre 20 milions de turistes internacio­nals el 2019 (en van arribar més de 80 a tot Espanya), per la qual cosa la indústria turística “està sobredimen­sionada si només tenim client nacional”. La patronal Hosbec va insistir en la “necessitat” de recuperar els mercats sènior i internacio­nal, que garanteixe­n estades llargues i doten de més estabilita­t l’activitat hotelera”.

L’exclusió d’Espanya –com la gran majoria de països mediterran­is– de la llista verda britànica per viatjar a l’estranger dificulta aquesta reactivaci­ó. Tot i això, les perspectiv­es milloren a mesura que altres importants mercats emissors per a Espanya permeten ja el turisme. Alemanya va incloure ahir les Canàries en la seva llista verda de destinacio­ns segures, mentre que els Països Baixos va fer el mateix tant amb les Canàries com amb les Balears. Dinamarca, per la seva part, ha aixecat el veto turístic a set comunitats autònomes: a més dels arxipèlags, el país nòrdic ja no desaconsel­la viatjar a Astúries, Extremadur­a, Galícia, Múrcia i Comunitat Valenciana, a més de la ciutat autònoma de Ceuta.

Les Canàries i les Balears, junt amb Grècia, lideren les destinacio­ns amb més demanda per viatjar aquest estiu, va explicar aquesta setmana Fritz Joussen, conseller delegat de TUI, durant la presentaci­ó de les seves previsions per a l’estiu. Una cursa per a la qual Grècia intenta agafar davantera aixecant restriccio­ns malgrat tenir una alta incidència de la covid. El país retirarà aquest dilluns les limitacion­s als viatges i reobre el turisme, tot i que manté certes mesures sanitàries.

Alemanya, els Països Baixos i Dinamarca ja permeten viatjar a algunes comunitats, principalm­ent les illes

9.145,60 +2,00%

+13,28%

 ?? CATI CLADERA / EFE ?? Canàries i Balears són les destinacio­ns espanyoles més sol·licitades
CATI CLADERA / EFE Canàries i Balears són les destinacio­ns espanyoles més sol·licitades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain