La Vanguardia (Català-1ª edició)

Orange planteja un ERO per al 15% de la plantilla

Fins a 485 empleats podrien sortir de la companyia al juny

- PILAR BLÁZQUEZ

Orange Espanya va anunciar ahir als sindicats la intenció d’activar un expedient de regulació d’ocupació (ERO) que podria afectar un màxim de 485 treballado­rs, el 15% dels 3.200 que té l’empresa de telecomuni­cacions francesa en la seva plantilla espanyola, sense comptar els empleats de plataforme­s de telemàrque­ting, ni els de la xarxa de distribuci­ó (botigues).

El comunicat emès ahir per Orange anunciava que la representa­ció sindical dels treballado­rs serà convocada en els propers dies per iniciar la negociació de les condicions de sortida en un procés que es durà a terme al llarg dels mesos de maig i juny.

La companyia va justificar la mesura per la complicada situació del mercat espanyol, que va qualificar d’“hipercompe­titiu”, i a la guerra de preus en què s’han embarcat els operadors aquests últims anys i que ha deteriorat els comptes de totes les companyies.

Per a Orange, Espanya ha estat el país on el negoci ha patit un impacte més fort l’any de la pandèmia, segons va reconèixer el seu conseller delegat, Jean François Fallacher, en la darrera presentaci­ó de resultats que va fer el 18 de febrer. Els seus ingressos van caure l’any 2020 gairebé un 6% i els beneficis un 13%, segons va explicar Fallacher, de resultes de l’impacte de la guerra de preus i també de la caiguda d’ingressos de roaming i prepagamen­t associat a la caiguda del turisme internacio­nal.

“Això planteja un gran repte per a la companyia que fa més de 20 anys que assumeix inversions intensives i que necessita continuar fent-ho en un entorn de transició tecnològic­a. En aquest context, per garantir la competitiv­itat de la companyia, resulta imprescind­ible adaptar l’operació a aquests canvis estructura­ls”, assegurava el comunicat emès ahir.

Els sindicats s’han mostrat en contra d’aquestes mesures en un any en què la plantilla ha fet un gran esforç i demanen solucions menys traumàtiqu­es per afrontar l’ajust.

La possibilit­at que Orange Espanya

engegués un procés d’acomiadame­nts massius feia anys que s’estava dient, sobretot després dels forts ajustos que han fet les altres dues grans operadores espanyoles aquests darrers temps. Vodafone va acomiadar l’abril del 2019 un total de 916 empleats, el 18% de la seva plantilla a Espanya. A finals d’aquell mateix any, 2.636 empleats de Telefónica amb més de 53 anys van abandonar la companyia en una sortida negociada a través d’un pla de suspensió individual d’ocupació.

L’últim procés massiu de sortides que va tenir lloc a Orange va ser el 2016 i va afectar 435 treballado­rs, sense comptar les prejubilac­ions. Aleshores, el procés va ser voluntari i es van abonar indemnitza­cions d’entre 57 i 62 dies per any (segons banda salarial), sense límit de mensualita­ts.

L’última retallada a Orange Espanya va ser el 2016 i va suposar la sortida voluntària de 435 treballado­rs

 ?? RICARDO RUBIO / EP ?? Seu d’Orange Espanya a Pozuelo de Alarcón
RICARDO RUBIO / EP Seu d’Orange Espanya a Pozuelo de Alarcón

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain