La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Port de Barcelona recupera el tràfic anterior a la pandèmia

- REDACCIÓ

El Port de Barcelona ha aconseguit en els quatre primers mesos de l’any superar el nivell de tràfic del mateix període del 2019 quan no hi havia pandèmia. El tràfic de contenidor­s entre gener i abril d’aquest exercici ha crescut un 8,5% respecte al de fa dos anys, segons dades fetes públiques ahir pel Port de Barcelona. Respecte al 2020 òbviament el creixement és més gran (+29,5%) ja que en aquell període el tràfic es va enfonsar pels efectes del confinamen­t.

La mateixa tendència es va donar en el tràfic total, que va sumar 21.908.203 tones, xifra que suposa un increment del 12,1%.

Destaca el comerç exterior, sobretot els contenidor­s d’exportació, que pugen un 18,3% durant el primer quadrimest­re i se situen “molt per damunt” dels d’importació. També augmenten els contenidor­s en trànsit: un 56,7% més que en el mateix període del 2020.

El tràfic total en la infraestru­ctura catalana “està a punt d’assolir també els resultats anteriors a la pandèmia”: es va situar només un 1,1% per sota del període gener-abril de l’any 2019.

Les mercaderie­s del sector ramader i alimentari van aconseguir un creixement del 19,6%, per la pujada del tràfic de fruites, hortalisse­s i llegums (61,9%) i altres productes alimentari­s (35,4%), com la carn; i també van mostrar resultats “positius” els minerals no metàl·lics, gràcies a la sal comuna.

La Xina i l’Extrem Orient van continuar sent el principal origen i destinació del comerç que passa pel port, seguits pels països del nord de l’Àfrica, de la Mediterràn­ia Oriental i del Pròxim Orient.

El tràfic de vehicles va recuperar les xifres positives: fins a l’abril es van moure 181.886 automòbils, un 4,8% més que el mateix període de l’exercici anterior.

El retorn a les xifres positives es va deure a la bona evolució de les exportacio­ns, mentre que les importacio­ns i els tràfics de vehicles no van recuperar els nivells anteriors a la covid.

Tot i això, el trànsit de passatgers

El trànsit de passatgers continua sent el més perjudicat per la covid, amb un descens del 82%

va continuar sent el més perjudicat per la pandèmia, amb un descens del 82,1%.

No hi ha hagut creuers des de març del 2020, per bé que “s’està treballant pel retorn dels creueriste­s de cara a la temporada d’estiu”, va indicar el Port de Barcelona. Una activitat que ja estan a punt de començar altres ports de l’Estat.

Els passatgers de línia regular tenen un descens del 29,6%, però “van millorant mes rere mes” les xifres negatives derivades de les restriccio­ns de moviment per la covid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain