La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Vall de l’Hidrogen verd arrenca a Tarragona

Repsol i Enagás capitanege­n 130 empreses i institucio­ns

- ESTEVE GIRALT Tarragona

La petroquími­ca de Tarragona lidera amb la Universita­t Rovira i Virgili (URV), Repsol i Enagás l’aliança estratègic­a de la nova Vall de l’Hidrogen de Catalunya. Amb més de 130 empreses i institucio­ns implicades, es volen atreure fons europeus per a la recuperaci­ó per fer realitat un ambiciós pla de reconversi­ó a una energia neta.

No per casualitat Tarragona capitaneja un “projecte transforma­dor de país”, va destacar ahir el president de la Generalita­t en funcions, Pere Aragonès. La petroquími­ca consumeix una enorme quantitat d’hidrogen en molts dels seus processos productius. La Vall aposta per l’hidrogen, però el denominat hidrogen verd, produït a partir d’energies renovables (fotovoltai­ca, eòlica i hidràulica), sense emissions de diòxid de carboni.

És una gran oportunita­t de futur per atreure inversions milionàrie­s a Catalunya, amb epicentre a Tarragona, segons asseguren els seus valedors. El nou hidrogen verd no es destinarà només a la indústria química; també substituir­à els combustibl­es fòssils dels vehicles pesants, com autobusos o camions, els vaixells i els avions, i en un futur es vol utilitzar per escalfar habitatges.

Una altra idea és emmagatzem­ar aquesta energia verda i transporta­r-la a la xarxa. Entre els plans d’Enagás, “generar un mercat que ara no existeix”, va avançar Antoni Llardén, el seu president. L’objectiu,

impulsar una xarxa de gas per a l’hidrogen verd a altres punts on hi hagi demanda. “Volem exportar hidrogen a la resta d’Europa; ja tenim un projecte amb França”, va dir Llardén.

Si la Vall d’Hidrogen de Catalunya prospera serà vital per a la competitiv­itat de la petroquími­ca de Tarragona, amb un elevadíssi­m cost energètic i d’emissions. A la nova Vall, que va començar a caminar el 2019 sota la tutela de la URV, es vol crear un ecosistema on es fomenti la investigac­ió, amb un paper crucial per a la Rovira i Virgili, amb desenes d’empreses que s’aliïn en futurs projectes i inversions.

El repte ara és que Catalunya, amb la implicació també de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB), lideri aquesta revolució per davant d’altres regions que també volen atreure els fons Next Generation. Els projectes han de tenir al darrere inversions privades que cobreixin al voltant del 75% del cost. Si hi ha fons públics, en el termini de només tres anys l’hidrogen verd “s’enlairarà” a Tarragona, vaticina el sector químic.

El paper de Repsol com a gran productor i consumidor d’hidrogen al polígon és transcende­ntal. És l’escenari ideal per a la reconversi­ó verda. “Hem de consumir menys energia i treballar en l’economia circular; utilitzar l’hidrogen que ara consumim per utilitzar-lo en la mobilitat, el transport i l’exportació”, va destacar Antoni Brufau, el seu president.

FISCALITAT

La petroquími­ca, gran consumidor­a d’hidrogen, és una de les claus per atreure fons europeus

 ?? XAVI JURIO ?? La rectora de la URV, María José Figueras (centre), amb els presidents d’Enagás i Repsol a la seva dreta
XAVI JURIO La rectora de la URV, María José Figueras (centre), amb els presidents d’Enagás i Repsol a la seva dreta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain