La Vanguardia (Català-1ª edició)

Montserrat Agut, de Can Culleretes, el restaurant més antic de Catalunya

-

Tinc 71 anys. Soc de Barcelona. Soc restaurado­ra (avui jubilada). Soc vídua. Tinc tres fills, la Susana (49), l’Alberto (48) i el Javier (42) i dues netes (20 i 16). Política? Treballar i mantenir els treballado­rs. Religió? Catòlica. Fa ara 235 anys que en aquest mateix establimen­t es dona de menjar

Això són... 235 anys!

Reconegut pel llibre Guinness, ja fa tres decennis.

Can Culleretes: per què aquest nom? Es despatxava xocolata desfeta i altres cremes en un taulell a l’entrada, i a mesura que s’acostava un client, el cambrer reclamava culleretes a l’interior del local, cridant així: “Nois, culleretes, culleretes!”.

Quins anys va ser això?

Des dels seus orígens a mitjans del segle XVIII, segons l’estudiós Lluís Permanyer. Nosaltres vam arribar aquí el maig del 1958.

Què recorda dels primers anys? Arribava del col·legi i feia olor dels guisats d’aquell dia, i jo trastejava a la cuina. I els caps de setmana servíem les begudes.

Pitu Roca feia el mateix a la fonda dels seus pares, em va explicar ell aquí.

Avui seria maltractam­ent infantil, ha, ha, tant el seu cas com el meu. Jo vaig ser molt feliç de nena, i ho he estat aquí cada dia.

No va somiar mai fer una altra cosa? Mai! Sempre vaig voler això, i la meva germana Alicia igual que jo. I aquí estem les dues, ara amb fills i nebots treballant-hi.

Quines èpoques han estat les millors per a Can Culleretes?

Totes, però totes abans de l’any 2020: com m’alegro que els meus pares no hagin arribat a veure aquest trist moment!

Hauran tingut aquí vostès comensals molt il·lustres.

Molts, sobretot artistes del Liceu. Però el meu favorit era i continua sent Mario Cabré.

El torero i actor?

I poeta! De nena, jo sopava molt a la seva taula, allà mateix: era molt culte, parlava i explicava coses precioses. Vols postres?

Aconselli’m.

La nostra crema catalana de tota la vida.

Endavant.

I va venir Jordi Pujol el 1963, per celebrar amb un sopar clandestí que havia sortit de la presó. I hi va haver altres sopars secrets d’un grup catalanist­a, en els seixanta i setanta.

Veig les parets entapissad­es de fotos. Persones formidable­s que han dinat aquí: mira aquí una de les últimes amistats, molt poc abans del primer confinamen­t.

El gran actor José Sacristán.

Actuava al Romea, i va venir un dia: “Ningú no m’havia ensenyat això abans!”, va dir. I va venir cada nit. I li va agradar també, igual que m’agrada a mi, el poema aquest de Mario Cabré.

Aquest poema aquí emmarcat?

A tots els menjadors el tinc, i acaba així: “Susi es diu la mestressa, que és la més pura franquesa. / I un guisat fet pel gran Siscu és un dóminus vobiscum”. Susi i Siscu eren els meus pares, que tant van treballar en aquest restaurant i que es van estimar tant.

Víctor-M. Amela

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain