La Vanguardia (Català-1ª edició)

Israel encega els mitjans a Gaza

Enderrocad­a una cinquena torre, que acollia el canal Al-Jazira i l’agència AP

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Escac d’Israel a les torres. En concret, a aquelles on viuen els habitants de Gaza més ben connectats i on tenen la seu els grans mitjans de comunicaci­ó internacio­nals. Ahir a la tarda, un avió de guerra israelià va tornar a fer caure un edifici de catorze plantes, que acollia les oficines de la televisió qatariana Al-Jazira i de l’agència de notícies nord-americana Associated Press (AP), entre moltes d’altres.

Un agent del Shin Bet va cridar el propietari de l’immoble amb una hora d’antelació. Anaven a tombar-lo amb míssils. Tot i que va demanar deu minuts de pròrroga perquè uns periodiste­s poguessin recollir les seves coses, se’ls va negar taxativame­nt: “Queda algú allà dins, sí o no?”.

Així, el canal Al-Jazira va retransmet­re en directe la caiguda de la seva pròpia seu, a certa distància. La justificac­ió donada per Tel-Aviv és que l’edifici servia de talaia i de “centre d’intel·ligència” per a Hamàs, el braç polític del qual governa Gaza i el braç militar del qual martiritza Israel amb míssils, que ahir van causar un altre mort.

Moltes de les imatges actuals de salves de Hamàs procedeixe­n de les càmeres d’AP al terrat de l’edifici que ahir va ser sinistrat, que ocupava des de feia 15 anys.

Al-Jazira, per la seva part, ha denunciat “l’acte bàrbar que pretén impedir que revelem la veritat”. Coses com la seva cobertura d’ahir del bombardeig que va segar la vida de dues dones i vuit nens d’una mateixa família, en un camp de refugiats.

El Comitè per a la Protecció de Periodiste­s ha exigit a Israel que aporti “documentac­ió detallada” que demostri que no es tracta “d’un intent deliberat de pertorbar la cobertura del patiment a Gaza”.

Hi ha la circumstàn­cia que la seu central d’AP, a Nova York, és en un dels gratacels fets malbé a l’11-S. El seu president, Gary Pruitt, es declarava ahir “horroritza­t”.

“Hem evitat per poc una pèrdua de vides terrible. Teníem una dotzena de periodiste­s i col·laboradors dins de l’edifici”.

Un d’ells escrivia, un dia abans, sobre les bombes caigudes sobre la granja familiar i confessava que només se sentia sa i estalvi “a l’oficina”. Més dramàtic és el cas del periodista que, informant de dipòsit de cadàvers en dipòsit de cadàvers, va topar amb el cadàver dels seus germans.

Cal assenyalar que tots els reporters que continuen informant jugant-se la vida des de la Franja són de Gaza, ja que Israel ha vetat l’entrada a estrangers.

El cert és que es tracta de la cinquena torre –totes d’altura semblant– reduïda a runa per coets israelians des de dimarts. I els objectius anteriors també acollien mitjans de comunicaci­ó, com l’agència EFE, que ja va veure el 2015 com la seva anterior seu feia la mateixa fi.

Aquesta vegada el correspons­al va córrer a desallotja­r l’oficina amb altres col·legues d’edifici, del canal Al-Araby, de l’agència fotogràfic­a APA i de diversos diaris, television­s i mitjans digitals locals, en alguns casos afiliats Hamàs.

A última hora de la tarda, una altra torre d’oficines i habitatges d’alta gamma a Gaza era evacuada, després de rebre els projectils de dron que anuncien un atac imminent. Tot i que dos apartament­s van ser fets malbé, a mitjanit encara continuava a peu dret.

Ara periodiste­s palestins tenen por que el pròxim objectiu militar siguin les torres de comunicaci­ons, per deixar Gaza sense internet i el món a cegues.

PRESSIÓ L’aviació israeliana ha fet caure cinc dels millors edificis de Gaza en cinc dies

ALTO EL FOC Israel creu que la classe alta que viu a les torres és la que pot forçar Hamàs

 ?? STRINGER / REUTERS ?? La torre Al-Jalaa en el moment de ser fulminada per un projectil de l’aviació israeliana, instants abans de desplomar-se, ahir a Gaza
STRINGER / REUTERS La torre Al-Jalaa en el moment de ser fulminada per un projectil de l’aviació israeliana, instants abans de desplomar-se, ahir a Gaza

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain