La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aldarulls a París en una marxa propalesti­na no autoritzad­a

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

La prohibició governamen­tal d’una marxa propalesti­na a París no va impedir ahir que diversos centenars de persones es manifestes­sin a la capital francesa per corejar consignes antiisrael­ianes, atacar la policia i destrossar mobiliari urbà. Els aldarulls es van concentrar al barri de Barbés, al districte XVIII, al nord de la ciutat, fronterer amb Saint Denis i altres suburbis de la perifèria amb alta densitat d’immigració.

Hi va haver xocs violents amb les forces antiavalot­s quan aquestes van dissoldre la manifestac­ió amb càrregues, gasos lacrimògen­s i canons d’aigua a pressió. Com a mesura preventiva, s’havien desplegat 4.200 policies i gendarmes. Però era ben clar que els manifestan­ts més radicals, a qui solen afegir-s’hi esvalotado­rs anarquiste­s, els black bloc, o simples casseurs –individus violents disposats a provocar a les forces de l’ordre, causar destrosses i practicar el pillatge– no es deixarien intimidar.

La justícia i el Consell d’Estat havien ratificat l’ordre de l’Executiu de no permetre la protesta. El temor a no poder mantenir l’ordre públic va pesar més que la llibertat de reunió per rebutjar l’estratègia israeliana en l’esclat bèl·lic dels darrers dies i expressar la seva solidarita­t amb els palestins.

El ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, va esgrimir com a argument de la prohibició que en casos anteriors, com el del 2014, una manifestac­ió propalesti­na a París va degenerar en molta violència. Una altra inquietud era que hi hagués consignes antisemite­s, una qüestió molt delicada en un país molt sensible, perquè allotja la comunitat jueva més nombrosa d’Europa, al voltant de mig milió de persones. Aquesta vegada els crits no van incloure insults o amenaces antisemite­s. Sí que es va atacar, però, l’Estat hebreu (“Israel assassí!”) i es va acusar el president Emmanuel Macron de “còmplice”, a causa de les seves declaracio­ns a favor del dret d’Israel a respondre als míssils llançats per Hamas, des de Gaza, contra territori israelià.

Mentre que a París hi va haver molta tensió, les manifestac­ions que sí que van ser autoritzad­es en altres ciutats de França es van desenvolup­ar sense incidents destacats. A Marsella van desfilar 1.500 persones en suport dels palestins.

Macron i el seu Govern estan sotmesos a una forta pressió de l’opinió pública i de l’oposició de dreta i d’extrema dreta, que l’acusen de massa feble en matèria de seguretat ciutadana. D’aquí que la gestió de situacions com la d’ahir fos difícil i que li ploguessin crítiques tant si autoritzav­a la marxa de París com si no.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain