La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una primavera llunyana a Tel-Aviv

El 2005 s’esperava que, després de la retirada israeliana de Gaza, Sharon faria el mateix a Cisjordàni­a. No hi va arribar. Un vessament cerebral le’n va apartar

- Lluís Uría

La primavera del 2005 no queien bombes sobre Tel-Aviv. El temps era agradable, càlid. I l’horitzó que s’obria llavors en l’etern conflicte entre israelians i palestins, després del tràgic fracàs de les converses de pau de Camp David feia cinc anys, semblava projectar una nova llum. El primer ministre israelià del moment i líder del Likud, l’exgeneral Ariel Sharon –heroi militar per als israelians, criminal de guerra per als palestins–, es disposava a dur a terme la retirada unilateral del territori ocupat de la franja de Gaza, un fet que els mesos següents comportari­a l’evacuació d’una vintena d’assentamen­ts jueus.

“Després vindrà Cisjordàni­a”, vaticinava aquells dies un amic jueu, periodista veterà i gran coneixedor de la política de l’Orient Mitjà, acompanyat d’unes cerveses en una terrassa de Tel-Aviv. Els orfes de Yitzhak Rabin sentien un optimisme contingut. Sharon, el general que havia combatut al Sinaí en la guerra dels Sis Dies el 1967 i la del Yom Kippur el 1973, ja havia estat capaç, el 1982, de tornar com a ministre de Defensa aquest territori a Egipte, desallotja­nt manu militari els colons que s’hi van resistir. Ara li tocava a Gaza. I després...

No hi va haver un després. El gener del 2006 un vessament cerebral va deixar Sharon en coma irreversib­le, fins a la seva mort el 2014. No sabrem mai el que hauria passat si hagués continuat al capdavant del govern israelià; fins on hauria arribat. Però el que sí que sabem és el que ha passat. I té molt poc a veure amb les esperances d’aquella primavera a Tel-Aviv.

El detonant de l’esclat de violència actual entre palestins i israelians té una importànci­a relativa. Amenaça d’expulsió de famílies palestines a Jerusalem Est, marxes antiàrabs d’ultranacio­nalistes jueus, actuació policial a Al-Aqsa... Sempre són petites espurnes les que prenen la pólvora. I n’hi havia molta.

Que la situació hagi estat aprofitada per a les seves finalitats polítiques, de manera oportunist­a i criminal, per l’organitzac­ió palestina Hamàs –amb atacs indiscrimi­nats amb coets sobre la població civil a Israel, tot i saber les represàlie­s militars que patirien de passada els mateixos palestins de Gaza, el seu feu– no és cap sorpresa. En tot cas, ho és la seva magnitud.

Però el problema de fons és un altre, i s’ha estat covant des de fa molt de temps. Els xocs sectaris que, per primera vegada, estan enfrontant a l’interior mateix d’Israel jueus i àrabs israelians –que constituei­xen un 21% de la població– mostren la gravetat del mal. En vista de la fractura que s’està obrint al país, on s’han produït linxaments d’una part i l’altra, seria neci despatxar alegrement la crisi reduint-la a una simple maniobra arterosa de Hamàs.

Els palestins dels territoris ocupats, privats dels drets elementals, habitants d’un país inexistent i sense futur, viuen un present sense esperança. I això sempre acaba explotant. Alguns van voler creure que el problema havia desaparegu­t per art d’encantamen­t amb l’acostament entre Israel i els països àrabs, estimulat per la seva preocupaci­ó comuna per l’Iran. Però la realitat és tossuda.

Fa temps que ningú no busca de debò una solució al conflicte. Des de la fugida palestina del 2000 a Camp David –on Arafat va perdre dramàticam­ent la seva gran oportunita­t– no s’ha avançat gens. Per incapacita­t, per indiferènc­ia, per lassitud. També per interès... N’hi ha que, en lloc de la pau, prefereixe­n buscar la victòria. D’altres, el “com pitjor, millor”.

Ningú no sap si Ariel Sharon hauria arribat a forçar la retirada israeliana de Cisjordàni­a i aclarit el camí cap a la tan repetida

–i pràcticame­nt abandonada– idea de la creació de dos estats, històrica pedra angular de la solució al conflicte israeliano­palestí. El que sí que se sap és que el primer ministre Benjamin Netanyahu –actualment en funcions i pendent d’un judici per corrupció– ha seguit el camí contrari.

Al capdavant del govern israelià des del 2009, el líder conservado­r no només no tenia intenció de retirar-se de Cisjordàni­a, sinó que ha encoratjat la colonitzac­ió –sota el seu mandat el nombre de colons ha arribat a 450.000– i preparat l’annexió.

El procés va culminar el 2020 amb la presentaci­ó del presumpte pla de pau ordit amb el llavors president Donald Trump, amb què els Estats Units avalaven l’annexió per Israel de la vall del Jordà, l’absorció de tot Jerusalem i l’amputació en múltiples trossos –els correspone­nts a 120 colònies jueves– del territori palestí de Cisjordàni­a, convertit d’aquesta manera en un impossible formatge de gruyère. Dos estats? De debò? On?

Trump va presentar el seu pla com l’“acord del segle”, un qualificat­iu tan pompós i fatu com ell mateix. Però més que un acord, per als palestins era un caixa o faixa: a més de les annexions territoria­ls, se sotmetia el nou Estat a una fèrria tutela per part d’Israel, se li negava la cocapitali­tat de Jerusalem i el retorn de refugiats, i fins i tot s’obria la possibilit­at de “reassignar” una part de la població àrab israeliana a Cisjordàni­a. A canvi, el milionari novaiorquè­s esdevingut inquilí temporal de la Casa Blanca creia que n’hi hauria prou amb la promesa de 50.000 milions de dòlars.

Allò de la “reassignac­ió” va constituir un avís seriós. Tractats com ciutadans de segona, els àrabs israelians han vist els últims anys com la dreta governant, aliada amb els partits religiosos, consagrava legalment Israel com un Estat ètnic jueu i els situava a la pràctica com una comunitat aliena. La qual cosa obre la via a la seva eventual expulsió del país (una cosa que voldrien un 48% dels seus conciutada­ns jueus, segons un sondeig del Pew Research).

“El pla anunciat és una carta d’odi de 180 pàgines dels americans (i per extensió dels israelians) als palestins”, va concloure cruament l’exnegociad­or i diplomàtic israelià Daniel Levy, segons va recollir The Washintgon Post. Naturalmen­t, els palestins el van rebutjar de totes totes.

La iniciativa de Trump va desembocar al setembre en la normalitza­ció de les relacions d’Israel amb dues monarquies del Golf, la Unió dels Emirats Àrabs i Bahrain, a qui després s’afegirien el Marroc i el Sudan. Novament, la grandiloqü­ència nominal –els Acords d’Abraham, se’n va dir– amagava la seva modèstia. I estaven molt lluny de desactivar el conflicte israeliano­palestí, tal com s’ha posat de manifest ara dramàticam­ent .

El 26 d’abril, en una carta oberta, tres antics membres del Comando Central de les Forces de Defensa d’Israel –els exgenerals Nitzan Alon, Avi Mizrah i Gadi Shamni– alertaven que israelians i palestins es trobaven en “via de col·lisió” i demanaven la intervenci­ó dels Estats Units per estabilitz­ar la situació. Els tres generals apuntaven que, a més dels enfrontame­nts a Jerusalem Est i l’actuació de Hamàs, entre els detonants d’aquesta crisi també hi havia la situació humanitàri­a a la franja de Gaza, l’annexió de facto de Cisjordàni­a i la violència dels colons israelians contra els palestins. I advocaven per reactivar el pla dels dos estats amb un mínim de generosita­t.

Les coses, evidentmen­t, no van per aquí, sinó en sentit contrari. Tot el que s’ha fet els últims anys va en la línia de consolidar l’statu quo actual i convertir l’ocupació en permanent i perpetuar la submissió dels palestins. Fa poc l’organitzac­ió Human Rights Watch va fer que s’esquincess­in moltes vestidures qualifican­t aquesta situació d’apartheid. Però no eren els primers: el 12 de gener l’oenagé jueva B’Tselem va fer servir la mateixa paraula en un informe en què denunciava l’objectiu del Govern d’Israel d’“afermar la supremacia jueva” des del riu Jordà fins al mar Mediterran­i.

La primavera del 2005 a Tel-Aviv un diplomàtic israelià defensava en privat davant un cafè l’establimen­t d’un Estat palestí viable i el reconeixem­ent de plens drets als ciutadans àrabs israelians. “Haurien de poder servir a l’exèrcit, ha estat un error no fer-ho així”, deia. Han passat setze anys d’aquesta conversa. I entremig, un abisme.

Els enfrontame­nts entre jueus i àrabs israelians mostren que el problema va més enllà de Hamàs

Amb el presumpte ‘pla de pau’ de Trump els Estats Units van avalar la política annexionis­ta de Netanyahu

 ?? ANAS BABA / AFP ?? El sistema de defensa israelià (esquerra) activant-se contra els coets llançats per Hamàs (dreta) divendres
ANAS BABA / AFP El sistema de defensa israelià (esquerra) activant-se contra els coets llançats per Hamàs (dreta) divendres
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain