La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un antic eurodiputa­t d’Aurora Daurada és extradit a Grècia

- ATENAS

L’eurodiputa­t grec Ioànnis Lagos, exdirigent del partit neonazi Aurora Daurada i condemnat a 13 anys i 8 mesos de presó per “dirigir una organitzac­ió criminal”, va ser extradit ahir a Grècia. Lagos va ser detingut a finals d’abril a Brussel·les després que el Parlament Europeu votés, amb una àmplia majoria, a favor d’aixecarli la immunitat.

“L’ortodòxia i Grècia mereixen tots els sacrificis”, va declarar, emmanillat, i amb mascareta quan va arribar a la fiscalia d’Atenes, on va ser conduït directamen­t des de l’aeroport.

“La democràcia grega ha lluitat i ha eliminat el verí d’Aurora Daurada”, es va felicitar Aristoteli­a Peloni, portaveu del Govern grec, si bé va demanar de no caure en l’autosatisf­acció. “Cal continuar lluitant perquè la democràcia no s’hagi d’enfrontar novament a un fenomen així”.

Lagos, de 48 anys, que abans d’entrar en política treballava com a agent de seguretat, forma part de la quarantena de membres d’Aurora Daurada que a l’octubre van ser condemnats per la justícia grega en un megaprocés contra el partit neonazi que va durar cinc anys i mig. Ell i cinc exdiputats més, inclòs el líder del partit, Nikos Mikhaloiak­os, van rebre penes de 13 anys de presó.

Lagos i l’exdiputat Hristos Papas, número dos del partit, que continua en parador desconegut, van ser els únics membres de la cúpula que no van ingressar a la presó després que el partit, que va arribar a ser la tercera força parlamentà­ria, fos declarat organitzac­ió criminal.

Lagos en concret era el líder del sector d’Aurora Daurada al Pireu, al costat d’Atenes, on va tenir lloc l’assassinat del raper antifeixis­ta Pavlos Fissas el 2013, que va desencaden­ar el procés judicial contra el partit neonazi. “No podria haver-se fet res sense l’aprovació de Lagos”, va declarar la mare de Fissas durant el judici.

També va ser al Pireu on hi van haver els atacs neonazis a membres del sindicat comunista i a un grup de pescadors egipcis, dos casos més dels que figuraven en el dossier judicial.

Després de la condemna, Lagos va fugir a Brussel·les, aprofitant que gaudia d’immunitat parlamentà­ria. El maig del 2019 va ser elegit com a eurodiputa­t per Aurora Daurada, però, pocs mesos després, va deixar el partit després de la seva desfeta a les eleccions legislativ­es del juliol i es va quedar com a eurodiputa­t independen­t. Immediatam­ent després va fundar una nova formació, anomenada Consciènci­a Nacional Popular.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain