La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els xilens decideixen si opten per l’anhelada Constituci­ó progressis­ta

Les eleccions constituen­ts tenen lloc al llarg de tot el cap de setmana

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Amb una dada n’hi ha prou per exemplific­ar la injustícia històrica que aquest cap de setmana els xilens reverteixe­n amb el seu vot: la Constituci­ó encara vigent va ser aprovada en un plebiscit a la búlgara l’11 de setembre del 1980, el mateix dia, set anys després, del cop del general Pinochet contra el govern i la vida del socialista Salvador Allende. Fa quatre dècades, el dictador va ser mesurat: 67% d’aprovació, sense atrevir-se a xifres més bananeres.

Aquella Carta Magna va ser redactada en despatxos i casernes amb un biaix que blindava un sistema economicos­ocial neoliberal que assegurava que la democràcia, reinstaura­da el 1990 sota tutela de Pinochet, es regiria pel lliure mercat a ultrança, incloent-hi drets com la sanitat, educació o pensions.

Fins al 2010 va governar el centreesqu­erra, però el text fonamental garantia l’anomenat sistema “binominal” al Parlament, que permetia a la dreta pinochetis­ta bloquejar les reformes constituci­onals. Tot i així, la pressió social va aconseguir que el legislatiu modifiqués 23 vegades la Carta Magna sota la democràcia, però Xile no va deixar de ser un dels països més desiguals de Llatinoamè­rica

malgrat la seva estabilita­t econòmica i política. A la pràctica, hi havia un pacte tàcit de l’establishm­ent econòmic i polític, del centreesqu­erra amb la dreta, per preservar el model de la dictadura pinochetis­ta.

Les mobilitzac­ions als carrers no van començar fins a l’octubre del 2019, quan va esclatar la revolta ciutadana que va obligar la classe política a canviar el model i la Constituci­ó. Tota la dècada anterior, les protestes sectorials insatisfet­es exigint igualtat i gratuïtat università­ria, pensions decents, sanitat pública de qualitat, preservaci­ó del medi ambient davant l’explotació minera o energètica, o equitat regionalis­ta van anar llaurant un malestar que va acabar explotant i fent-se unànime quan fa tot just dos anys els joves es van negar a pagar quatre cèntims d’euro més al bitllet del metro.

Al referèndum del 25 d’octubre els xilens es van manifestar a la búlgara però democràtic­ament: un 78% va voler enterrar la Constituci­ó de la dictadura i un 79% es va mostrar a favor que el nou text no fos redactat pels actuals i desprestig­iats parlamenta­ris, sinó per una Convenció Constituci­onal que ahir es va començar a triar en unes eleccions de dos dies, que conclouran avui.

El president liberal Sebastián Piñera va matinar ahir per ser dels primers a votar i va parlar d’“una de les eleccions més importants de la nostra història”. Inicialmen­t oposat a una nova Carta Magna, igual com la coalició dretana governant Xile Anem –on perviu el pinochetis­me–, Piñera es va rendir al clamor popular. Tot i així, i davant el fraccionam­ent del centreesqu­erra en diverses llistes, Xile Anem ha reunit els seus candidats en una sola llista i s’ha enfocat en un objectiu: aconseguir més d’un terç dels 155 constituen­ts, cosa que li permetria bloquejar les reformes progressis­tes que es van demanar als carrers, ja que els articles de la nova Constituci­ó requeriran dos terços dels escons. Si el bloqueig acaba tenint lloc, la revolta reviurà.

La dreta s’aglutina en una sola llista i pretén aconseguir un terç de la cambra per bloquejar les reformes

 ?? MARTIN BERNETTI / AFP ?? Una dona votant a Santiago per la que serà la primera Carta Magna del món redactada paritàriam­ent
MARTIN BERNETTI / AFP Una dona votant a Santiago per la que serà la primera Carta Magna del món redactada paritàriam­ent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain