La Vanguardia (Català-1ª edició)

Paradisos buidats

- XAVIER ALDEKOA

Ngorongoro (Tanzània). Correspons­al

Sembla una foto fixa de l’Edèn. Sobre un monticle de terra enmig de la plana, dos lleons mascles es desemmandr­eixen i deixen que la brisa els pentini la cabellera. A l’esquena i a una distància prudencial, un ramat de zebres i nyus pasten amb el nervi inquiet per la presència dels felins i a l’horitzó es retalla la silueta de tres elefants, que avancen entre l’herba alta del Ngorongoro, un antic volcà al nord de Tanzània al cràter del qual, de 20 quilòmetre­s de diàmetre, s’erigeix una de les reserves de vida salvatge més impression­ants de l’Àfrica.

Hi ha un altre motiu que rememora l’Edèn: el silenci. Malgrat la presència dels lleons, no se sent ni un sol clic de càmeres de fotos ni el rugit dels motors dels totterreny­s. El guia tanzà Vicent Faresi Maro aporta el context: “Abans de la pandèmia aquí hi hauria cinquanta o seixanta cotxes plens de turistes fent fotos sense parar a dos lleons mascles com aquests”.

La solitud, només interrompu­da vint minuts després per l’arribada d’un 4x4 amb turistes de l’est d’Europa, és el símptoma d’un impacte continenta­l. La pandèmia de la covid i la paràlisi del turisme mundial han buidat l’icònic parc del Ngorongoro i altres joies naturals africanes i han provocat un enorme impacte econòmic en el sector del turisme de vida salvatge, que, segons el Consell Mundial de Viatges i Turisme (WTTC en les seves sigles en anglès), en època prepandèmi­a generava llocs de treball directes per a 3,6 milions d’africans –gairebé 9 milions indirectes– i un negoci de més de 29.000 milions de dòlars anuals.

Des de l’Autoritat de Conservaci­ó de la Reserva del Ngorongoro hi sumen una altra xifra demolidora: abans de la covid cada dia entraven al cràter entre 400 i 500 totterreny­s; des que Tanzània es va obrir el turisme, a l’octubre, la mitjana és de tot just 15 o 20 vehicles diaris.

Per Faresi, treballado­r de l’agència catalana Rift Valley, la tranquil·litat per a la fauna i el privilegi de veure en petit comitè un espectacle de la natura tan aclaparado­r no compensa el patiment de milers de treballado­rs locals. “El turisme s’ha ensorrat i ens afecta molt. Els guies, conductors i empleats d’hotel depenem dels turistes, i la majoria no tenim feina. Feia quatre mesos que jo mateix no feia ni un safari i la meva economia estava malament. Abans el meu fill i la meva filla menjaven per esmorzar pa i mantega o oli, fins i tot ous al matí; ara no podem”.

La caiguda de visites al Ngorongoro és la de tot el continent. Segons el portal SafariBook­ings.net, que des del març de l’any passat elabora una enquesta mensual a centenars de turoperado­rs de safaris africans, l’any passat nou de cada deu empreses del sector han patit una reducció de més d’un 75% de les reserves. El pitjor és que encara no es veu la llum al final del túnel. Jane Bettenay, de l’Ulinda Safari Trials de Botswana, creu que la recuperaci­ó no arribarà fins a l’any vinent. “La pandèmia encara està en la ment dels viatgers i encara no se senten segurs per viatjar. Potser el 2022 serà millor... si podem sobreviure fins aleshores”.

Ni tan sols l’avanç de la vacunació als països occidental­s –al con

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain