La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 54% aprova la supressió de l’estat d’alarma

Un 67% rebutja el model de menys restriccio­ns d’Ayuso

- CARLES CASTRO

Els catalans estan dividits davant la supressió de l’estat d’alarma, tot i que gairebé un 54% dona suport a aquesta decisió davant un 42% que la rebutja, segons el sondeig de GAD3 per a La Vanguardia. Els votants que donen suport en un grau més alt a la supressió d’aquesta mesura excepciona­l són els del PSC i Ciutadans (entorn d’un 60%) i els de les formacions independen­tistes (amb un suport superior a un 53%, que arriba a un 75% entre els de la CUP). Els electors dels comuns expressen un suport condiciona­t (menys d’un 50% i un terç en contra) i els seguidors del Partit Popular i Vox són els que expressen més nivell de rebuig (entre un 50% i un 60% dels consultats).

Un suport més ampli suscita la decisió que sigui el Tribunal Suprem l’organisme que, de manera unificada, tuteli les mesures excepciona­ls que decideixin adoptar els governs autonòmics mentre persisteix­i la pandèmia. Concretame­nt, un 58% dels consultats aprova la tutela única del Suprem, davant un 38% que s’oposa a recórrer a aquest mecanisme.

Per grups de votants es registren algunes coincidènc­ies paradoxals. Per exemple, el rebuig més gran d’aquesta tutela es detecta entre els electors de Junts (50%), Vox (52%) o el Partit Popular (63%). En canvi, els partidaris més nombrosos de la intervenci­ó del Suprem són entre els votants del PSC, Esquerra i la CUP (entorn d’un 70%), mentre que els electors dels comuns o de Ciutadans es mostren molt dividits (amb una mica més d’un 50% a favor davant un 47% en contra de la tutela de l’Alt Tribunal a les mesures autonòmiqu­es).

Les posicions estan molt més decantades quan del que es tracta és de pronunciar-se sobre l’estratègia més idònia per combatre la covid. Només un de cada quatre catalans comparteix el model de menys restriccio­ns aplicat a Madrid pel Govern d’Isabel Díaz Ayuso. Per contra, gairebé un 70% avala les mesures més estrictes que han aplicat altres governs autonòmics, entre els quals el català.

Les posicions dels diferents grups de votants reflecteix­en també la diferent sensibilit­at de la societat catalana davant els dilemes que planteja el combat contra la pandèmia. Així, la gran majoria dels electors d’esquerra o nacionalis­tes (amb percentatg­es entorn d’un 80%) prefereixe­n una estratègia més restrictiv­a en àmbits com la mobilitat o els horaris d’apertura d’establimen­ts. Però fins i tot els votants dels partits de centre i dreta d’àmbit estatal expressen un elevat suport a un model més restrictiu (d’un 46% en el cas de Ciutadans i de fins a un 43% entre els de Vox) i només l’electorat del Partit Popular mostra una intensa identifica­ció (que abasta un 62% dels consultats) amb el plantejame­nt de la presidenta madrilenya Díaz Ayuso.

Ara bé, són molt vistoses les diferèncie­s generacion­als davant aquesta disjuntiva sanitària, i que inevitable­ment tenen a veure amb la desigual gravetat que pot suposar el coronaviru­s per als diferents grups d’edat. Així, el rebuig del model d’Ayuso obté un 67% dels consultats amb entre 30 i 44 anys, i es dispara fins a un 75% entre els qui tenen de 45 a 64 anys.

MARC JURÍDIC PER LA COVID Un 58% avala que l’Alt Tribunal tuteli les mesures que adoptin les autonomies

DIFERÈNCIE­S GENERACION­ALS Els joves es mostren dividits: un 50% aprova més controls però un 43% en voldria menys

PARADOXES El rebuig més gran de la tutela del Suprem té lloc entre els votants de Junts, Vox i PP

Al contrari, aquest rebuig cau en un 50% entre els ciutadans de 18 a 29 anys. I en aquesta mateixa franja d’edat, el suport a un model menys estricte, encara que pogués suposar més contagis o més víctimes, arriba a un percentatg­e de 43%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain