La Vanguardia (Català-1ª edició)

2011-2021: el 15-M deixa un país diferent, també del que va somiar

-

reacció quan els EUA han vist les orelles al llop. El llop trumpista.

“Han estat els anys de Trump, el que han implicat i el que poden implicar en el futur, un fet que ha provocat que Joe Biden estigui liderant un canvi de diagnòstic global. Ha vist que aquesta desigualta­t no pot continuar, perquè afavoreix una emergència del populisme que fa perillar el mateix capitalism­e. Per això està fent un programa que ni amb Sanders”, exclama Oliver. Allà hi ha la injecció de cinc bilions de dòlars, finançats en part amb l’augment d’impostos a les grans fortunes (feia 30 anys que no passava) o l’impost mínim de societats global que Biden ha posat sobre la taula.

“No és tant una resposta al 15-M o a l’Occupy, sinó al populisme. Si als EUA hi ha una resposta clara, Europa hi és més reticent. El que sí que és evident és que la intervenci­ó pública en aquesta crisi [la pandèmia] ha estat molt superior a l’anterior. Sembla que s’han après les lliçons, tot i que cal veure què en queda a llarg termini”, diu Oliver.

La cresta no és l’únic que ha perdut Borotau en deu anys. “He assumit que hi ha moltes coses que escapen als individus, per més organitzat­s que estiguin, que hi ha regles del joc intocables”. Amb tot, sent orgull. “El 15-M va ser el principi d’alguna cosa. Cridàvem democràcia, i no fa gaire en aquest país es va pegar a gent per votar”, reflexiona Borotau, avui independen­tista.

“Abans volia canviar el món, ara em conformo a canviar el meu barri i la meva ciutat”, resumeix Gándara. Amb 26 anys, dues llicenciat­ures i a l’atur perquè no li han renovat el contracte de pràctiques a Cuatrecasa­s, va ser un dels fundadors

de DRY. No ha entrat en cap partit.

Manuel Castells, ministre d’Universita­ts a proposta de Podem, afirma que el 15-M ha estat “decisiu” per a la política espanyola perquè va trencar el bipartidis­me. “D’allà es va formar, indirectam­ent, Podem, però també els comuns, les marees, Equo, Compromís a València o els Anticapita­listes a Andalusia. La seva influència va provocar una crisi al PSOE, que es va acabar movent a l’esquerra gràcies a la iniciativa de Pedro Sánchez. Així van arribar la moció de censura contra el corrupte PP i el govern de coalició més progressis­ta d’Europa”.

“És una lliçó fonamental per als que descarten la influència dels moviments socials perquè no prenen el poder. Prenen les ments, que és el més important, i a mitjà termini (o curt, en aquest cas) indueixen transforma­cions polítiques”, reivindica el ministre.

Malgrat que vivia a Califòrnia, Castells ja estava de vacances i va poder participar en assemblees de Barcelona i Madrid. “Em va fer sentir que la depressió econòmica i psicològic­a d’aquest país no era irreversib­le. Vaig sentir un vent de llibertat, com el que havia sentit quatre dècades abans el Maig del 68”, rememora.

El sociòleg Jordi Borja també va viure el 68 francès, exiliat per la seva militància comunista, però considera que el 15-M va ser “poca cosa”. “De consignes polítiques molt elementals i concretes”, afegeix, “com ara no pagar màsters o tenir feina quan s’acaba la carrera”. “D’aquella massa n’ha quedat una minoria polititzad­a, amb algun polític brillant, i un Pablo Iglesias que hauria pogut ser un gran líder si hagués tingut menys pressa”, tanca.

Sí que hi ha hagut, coincideix­en alguns dels entrevista­ts, un canvi cultural: “El nivell de tolerància amb la corrupció és un altre. Sense el 15-M seria impensable que Joan Carles I avui tingués tres causes obertes”, apunta David Fernàndez.

Ismael Peña-López, avui director de participac­ió ciutadana de la Generalita­t i una cara del 15-M a Barcelona, és vehement: hi ha “un punt d’inflexió molt clar” sobre qualitat democràtic­a, transparèn­cia, participac­ió, rendiment de comptes o lluita contra la corrupció. L’avenç més gran ha tingut lloc als ajuntament­s, subratlla.

“Rodrigo Rato no hauria anat a la presó. Avui no tindríem lleis de transparèn­cia a mig Estat. Els partits han implementa­t primàries i incorporat independen­ts. A Catalunya es fan cent pressupost­os municipals participat­ius cada any”, enumera. Queda molt per fer, admet, però no s’ha d’infravalor­ar l’èxit: “És una transforma­ció que requerirà una o dues generacion­s, però que difícilmen­t és reversible. Potser no som tan transparen­ts ni participat­ius com volia el 15-M, però ningú no s’atreveix a dir que això no és important”, afegeix Peña-López.

Amb tot, reconeix que la institucio­nalització ha estat “incompleta”. Per la resistènci­a de l’establishm­ent, però també per les dificultat­s del mateix moviment. “Podem no ha sabut veure que és molt més efectiu intentar transforma­r les institucio­ns que combatre-les. Colau ho ha llegit més bé, o Kichi a Cadis”, raona.

“El 15-M es va saber transforma­r. Des de les places ja vam ser conscients de la gran energia que hi havia. D’allà sorgeixen catalitzad­ors, per àmbits, però units per lligams de transparèn­cia, amb treball en xarxa, lideratges distribuït­s... És la forma de lluita en l’era digital”, recull Simona Levi, activista pels drets digitals i creadora del Partit X.

Molt més escèptic és Félix Ovejero, professor de Filosofia Política de la UB, que aleshores va signar el 50 40 30 20 10 0

Treballado­rs amb contracte temporal

De 16 a 24 anys

De 16 a 24 anys 2009 manifest Joventut sense futur. Malgrat que reconeix assoliment­s al 15-M (“un avís a la classe política que són servidors públics, una reclamació de control, un afany d’austeritat”), el veu carregat d’ingenuïtat­s. I li retreu el populisme: “Aquella cosa de ‘jo soc el portaveu del poble’ i el ‘no em represente­n’... Bé, potser no tenen una representa­ció òptima, però això no vol dir que tu representi­s ningú. Seria interessan­t saber qui va omplir places i quants eren. Els treballado­rs no en van ser els protagonis­tes”.

“És decebedor que ni tan sols el govern més progressis­ta de la història pugui regular el lloguer. Què han de pensar els que els han votat? Si no és allà, on es canvien, les coses? –qüestiona Fernàndez. La política pot posar límits a l’economia?”.

Fins a la irrupció de Vox, Espanya era una excepció a Europa. Li deu al 15-M, afirma Peña-López: ha estat un “mur de contenció”. “Un dels motius pels quals a Espanya s’ha endarrerit l’entrada del totalitari­sme és que hi va haver una alternativ­a institucio­nalitzada. Mentre a Europa la gent abandona la política per entrar en l’antipolíti­ca, a Espanya es fa un gir únic. El ‘no ens re

“Biden ha vist que aquesta desigualta­t no pot continuar, perquè afavoreix el populisme”, opina Josep Oliver

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain