La Vanguardia (Català-1ª edició)

La guerra dels xips

-

Un dels projectes emblemàtic­s que la Generalita­t ha selecciona­t per finançar amb els fons europeus Next Generation EU és el desenvolup­ament d’un xip, amb patent pròpia, que contribuei­xi a impulsar la sobirania tecnològic­a de la Unió Europea. A Catalunya hi ha coneixemen­t, talent i infraestru­ctura per a això, com ja han demostrat els científics del Barcelona Supercompu­ting Center-Centre Nacional de Supercompu­tació (BSC-CNS) que van dissenyar, fa dos anys, un primer prototip, gràcies a les possibilit­ats que ofereix el supercompu­tador Mare Nostrum. Va ser un primer pas que ara es vol continuar. La inversió assignada per al desenvolup­ament d’aquest xip s’eleva a prop de quatrecent­s milions d’euros. És una quantitat important, però, de fet, aquesta xifra no reflecteix –ni de lluny– la voluntat de pensar en gran que necessita Europa. Té més de simbòlica que altra cosa. La realitat és que per desenvolup­ar i produir un xip d’última generació tecnològic­a cal una inversió que oscil·la entre els 10.000 i els 16.000 milions d’euros. Per això la Unió Europea –amb Espanya inclosa– ha de fer una aposta seriosa, ambiciosa i milionària si realment volen aconseguir la sobirania informàtic­a i digital que geopolític­ament necessita com a potència econòmica. El talent existeix. Els diners també, perquè el Next Generation EU té 750.000 milions d’euros per invertir. Només

La Unió Europea ha d’apostar per la seva sobirania tecnològic­a amb importants inversions

falta voluntat política, cooperació lleial entre els països europeus i determinac­ió.

Actualment la producció de xips avançats –sigles en anglès de processado­rs consolidat­s altament integrats– està en mans pràcticame­nt d’empreses de Taiwan i Corea del Sud, ja que tenen una quota del 81% del mercat mundial. La resta és a la Xina i els Estats Units, dues potències que estan incrementa­nt accelerada­ment la capacitat de desenvolup­ament i de fabricació d’aquests microproce­ssadors que s’han revelat indispensa­bles per a tot: ordinadors, smartphone­s, automòbils, avions, consoles de videojocs, tecnologia mèdica i militar, així com multitud d’instrument­s i objectes presents i futurs fonamental­s per a la transforma­ció digital. Els xips, que a més comencen a escassejar, s’han revelat estratègic­s per a la competitiv­itat econòmica i industrial. Però són també claus per a la sobirania tecnològic­a i per a la seguretat, ja que poden amagar a l’interior nanoelemen­ts indetectab­les per fer-los servir en l’espionatge industrial, boicots econòmics o esquerdes de seguretat militar.

La Comissió Europea ha constatat la vulnerabil­itat que suposa no disposar del desenvolup­ament i la fabricació de xips propis. Ara només falta que dinamitzi els plans necessaris per fer-ho, i Barcelona i Catalunya, i per tant Espanya, s’han de mobilitzar per tenir-hi un paper rellevant.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain