La Vanguardia (Català-1ª edició)

El telèfon de Salvador Illa

- Jordi Amat

Si el partit que el 1977 va guanyar les eleccions a Catalunya no hagués fet bandera del retorn de Josep Tarradella­s, és probable que la Generalita­t no s’hagués reinstaura­t d’immediat. Ho va fer possible la predisposi­ció constructi­va de Joan Reventós i mai se li ha agraït prou. El patriarca del socialisme catalanist­a de postguerra, més que reivindica­r la seva victòria o prioritzar la consolidac­ió del seu lideratge, va demostrar sentit d’Estat. Així la institució històrica de l’autogovern va esdevenir referencia­l al país perquè els ciutadans li atorgaren un autèntic reconeixem­ent nacional. Ara, al cap de més de quaranta anys, el PSC podria replicar aquell gest fundaciona­l. El tarradelli­sta Salvador Illa pot omplir de contingut el significan­t de la seva victòria. El guanyador de les eleccions del 14 de febrer, que té el sentit d’Estat com a principal capital personal, espera la trucada que permetria començar a empoderar la Generalita­t de nou.

Des de la sentència sobre l’Estatut, que va constituci­onalitzar a la baixa la interpreta­ció de l’Estat territoria­l del 78, l’autogovern està atrapat en una dinàmica de desempoder­ament. L’aposta per revertir-la, d’entrada, era material. En teoria va ser la via escollida per Artur Mas, però ell mateix va descarrila­r-la. Si el juliol del 2012 es va aconseguir consensuar una proposta sobre el pacte fiscal al Parlament, que va tensionar el PSC al màxim, Mas la va llençar a la paperera de la història després de la publicitad­a negativa d’una tarda. El no de Rajoy va ser la coartada per a un avançament electoral que sobretot responia al miratge demoscòpic. Des d’aquell moment s’ha deixat de treballar per reformar el sistema de finançamen­t mentre que la principal acció impulsada des de la plaça Sant Jaume ha estat convocar-nos una vegada i una altra a les urnes. En menys de nou anys, quatre eleccions més el 9-N i l’1-O.

Ha estat així com les institucio­ns han malbaratat la seva autoritat i la ciutadania s’ha polaritzat afectivame­nt, impossibil­itant acords transversa­ls ja que una part creixent dels catalans es va desconnect­ant més i més de l’autogovern. L’embat democràtic, avui, sobretot és l’embull de la Generalita­t. O se segueix retrocedin­t per aquesta via o, per fi, se n’explora una altra. Algú ha de fer el pas. Ara hi ha l’oportunita­t pel gir pragmàtic.

Si Salvador Illa optés per investir Pere Aragonès, anteposant els interessos de país als de partit, demostrari­a un sentit d’Estat del qual la política catalana n’està dramàticam­ent mancada. Primer de tot s’allunyaria l’amenaça de la repetició electoral, que és un insult als electors, però sobretot començarie­n a trencar-se els blocs, condició necessària per tal que la Generalita­t sigui la impulsora de la Reconstruc­ció a Catalunya. L’autoritat d’aquest gest encara la reforçaria més la concessió dels indults, que han de ser explicats com una primera reparació per la gestió catastròfi­ca que l’Estat va fer del desafiamen­t il·liberal de l’octubre. I convertint en fets aquest compromís amb la reactivaci­ó de l’autogovern, encara tindria més força la posició del PSC a la taula de diàleg. A la primera reunió hi podrien portar el document Hacia una revisión constituci­onal de nuestro modelo autonómico. Rajoy el va deixar podrir, el va redactar Alfredo Pérez Rubalcaba i pot llegir-se a la biografia que li va dedicar Antonio Caño. És un deslloriga­dor.

Però perquè això passi cal que soni el telèfon de Salvador Illa. I que ell assumeixi el paper de l’esperat heroi de la retirada. Fa molts anys el va caracterit­zar H.M. Enzensberg­er: “El lloc de l’heroi clàssic han passat a ocupar-lo en les últimes dècades altres protagonis­tes, al meu parer més importants, herois d’un nou estil que no represente­n el triomf, la conquesta, la victòria, sinó la renúncia, la demolició, el desmuntatg­e”.

Si el guanyador del 14-F optés per investir Pere Aragonès, demostrari­a sentit d’Estat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain