La Vanguardia (Català-1ª edició)

Punxades i vacunes

- Joan-Pere Viladecans

Ni ais ni uis, ni una ganyota de dolor, desgrat o aprensió. Ni un lleu bot, ni aquell rictus mig resignat o fatalista de quinremei. El brunzit de l’agulla a la pell. Brzz. Mai una punxada no va ser tan anhelada, tan celebrada. Tan lloada. Fins i tot una part de la ciutadania, la més trista i malferida, es va posar elegantona per anar-se a vacunar. Per socialitza­r-se entre iguals i desiguals practicant allò de: tenim raó perquè som molts. Per fi sembla que la tètrica gestió política ha donat pas a la ciència i al bon enteniment. A les cues, històries de dies i nits, escrites a la cara. I en l’ànima: el tatuatge del gemec de la por, dels dubtes i l’arbitrarie­tat vital. Aquestes cues de la gent –així ens anomenen alguns polítics pocavergon­yes– són una mobilitzac­ió contra el desànim, i per la voluntat de ser i d’existir. A la fila expectant, els morts parlant als vius, xss... Una cua dona per a molt. Quedi notariat que l’humor social és evident que ha canviat, i les ganes d’explicar i tocar i d’oblidar –oblidar?–.

Moderna, AstraZenec­a, Janssen, Pfizer, o sigui: primum vivere. La conversa humana s’ha enriquit amb nous temes, preguntes i respostes, i paraulasse­s; material per a futurs diccionari­s. Covid-19, asimptomàt­ic, corba de contagi, distància social, hidroalcoh­òlic, pandèmia, la R… Un fotimer, que diria un erudit. Una persona vacunada és un ésser homologat, algú a qui per la seva anatomia ja li corre el sèrum de la supervivèn­cia, un rar elixir protector que, en una imaginària mirada interior, un intueix llampegant per les seves artèries. Per entendre’ns: una baralla de virus. L’enemistat de la vida amb la mort. Uf!

Qui sap si en la renglera d’espera encara podem redescobri­r com en un flashback la nostra infantesa i les vacunes antigues gairebé de tira còmica. Les fiblonades a granel de la mili. Les punxades de la verola. I el cos humà especejat i transparen­t dels llibres escolars d’anatomia. Venes blaves, vermelles; capil·lars entrellaça­ts com una teranyina. Com una xarxa intrigant: tot el transport interior de la sang, una circulació inversembl­ant per la qual veig transitar el que m’acaben d’inocular. Bum, bum, bum.

Esperant torn, algunes frases tal com raja, sentides i escoltades –que no és el mateix–: “en quin braç me la posaran?”, “se’n recordaran, de la segona dosi?”, “serà la dels trombes?”, “a mi això de les agulles...”. Una banda sonora entendrido­ra. Per al record. I que Déu reparteixi sort.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain