La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ficció conspirano­ica

- Llucia Ramis

Aquest text és ficció. El març del 2020, els governs varen rebre la mala notícia: a la humanitat li resten deu anys de vida; vint com a màxim. No queda temps per salvar-la, però sí una manera de conservar-ne la memòria, a la qual cosa l’ésser humà aspira des que en la prehistòri­a va guixar les cavernes. Sempre ha desitjat assolir la transcendè­ncia –una forma d’immortalit­at–, i per fi ho aconseguir­à. Com? Gravarà els seus records.

Amb els que té a l’ordinador, els dispositiu­s mòbils i el núvol digital, no n’hi ha prou; això només és una representa­ció, una invenció sobre un mateix, una autoficció. Els documents analògics també són insuficien­ts, i a més esdevindra­n difícilmen­t desxifrabl­es per a les civilitzac­ions futures. La idea consisteix a registrar totes les vivències i experiènci­es, i quan sigui factible, rescatar-les en un suport i un espai adequats. Serà una mena de crionitzac­ió memorialís­tica, que custodiarà emocions, dolor, fílies, fòbies i el que no sol expressar-se.

El mètode és senzill: inocular un xip que reculli la informació més íntima. Primer a la gent gran, atès que

La vacuna no tan sols salva del virus sinó que contribuei­x a salvar l’espècie

corba descendent al llarg del temps en el percentatg­e de joves emancipats és un exemple d’aquestes dificultat­s. A finals del 2020 la taxa d’emancipaci­ó entre les persones de 16 i 29 anys era d’un 18,6%. El 2007 el percentatg­e arribava a un 33,1%. Els joves ja afrontaven abans de la pandèmia una situació delicada, amb taxes d’atur “que dupliquen les que hi havia al principi de la Gran Recessió de 2008-2013”, segons un estudi del professor Samuel

Bentolilla per a Estudis sobre l’Economia Espanyola. Una anàlisi en què també s’adverteix que els principals afectats són els que “acaben els estudis en aquestes recessions, que pateixen l’impacte negatiu sobre l’ocupació i el salari durant anys”. És el que es coneix com l’“efecte cicatriu de les recessions”.

Álex Vela té 25 anys, ha estudiat Història i treballa en esdeve

L’‘EFECTE CICATRIU’ En les recessions els més afectats són els que tot just han acabat els estudis

2019 2020

14.446

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain