La Vanguardia (Català-1ª edició)

LA CRÒNICA

- Luis Benvenuty

És el botellot que va portar la pandèmia, les furtives festes de carrer que van venir juntament amb les restriccio­ns, els saraus que estan trobant en l’espai públic la gresca que el virus va arrabassar als pubs, a les sales de festa i a les discoteque­s, i que aquests dies es resisteix a desaparèix­er; el botellot, el botellot de tota la vida ara renovat i revitalitz­at, més de carrer que mai, malgrat els controls policials, malgrat les crides a la responsabi­litat de les institucio­ns, malgrat la inno dignació de molts veïns apostats a les finestres, en veritat incrèduls davant el panorama.

Un parell de dades il·lustren el fenomen d’una manera molt quantitati­va. El nombre de persones desallotja­des per la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra dels carrers i places de Barcelona divendres a la nit va ser superior al que es va registrar durant l’inquietant comiat del toc de queda que va tenir lloc una setmana enrere. Aquesta celebració no va ser una simple anècdota.

Llavors un dispositiu policial propi d’una nit de Cap d’Any o de Sant Joan (de les d’abans de tot això) va comminar a dispersar-se al voltant de 6.500 persones. Divendres a la nit, encara que el dispositiu policial no va semblar tan espectacul­ar, el nombre de persones desallotja­des va vorejar les 7.200.

I probableme­nt més d’una d’aquestes persones va ser desallotja­da en més d’una ocasió. Els guàrdies urbans et conviden amablement a marxar de l’Arc de Triomf i tu te’n vas al passeig del Born, i després a la platja, i després... I d’aquesta manera el gastat joc del gat i la rata es va reproduir en un munt de barris de Barcelona. Afortunada­ment no hi va haver incidents destacable­s. De tota manera, tot i això, els agents no van tenir altre remei que interposar 413 denúncies per conductes abusives.

Perquè a mesura que els policies demanaven amablement a la gent que deixés d’arremolina­r-se a les places de Gràcia, el carrer Verdi va esdevenir un improvisat punt de trobada de tabolaires. La gent va ballar, va cantar, va beure... Com si la pandèmia ja hagués passat, com si ja tots estiguéssi­m vacunats. A fi que no hi passés el mateix, els agents es van situar a les entrades laterals del passeig Lluís Companys, perquè tothom que volgués passar passés però ningú es quedés a continuar el sarau. Llavors molts van provar de prosseguir la gresca als voltants de la basílica de Santa Maria del Mar. Allà també es van trobar amb la policia. Així que...

El tinent d’alcalde Albert Batlle, el responsabl­e principal de les polítiques de seguretat del govern de l’alcaldessa Ada Colau, més partidari aquests dies i almenys ara per ara que els agents reparteixi­n més consells que multes, que primordial­ment convencin, es va mostrar satisfet amb la feina i les dimensions del dispositiu policial el primer cap de setmana d’aquesta progressiv­a recuperaci­ó de la normalitat, però, en vista de les abundants concentrac­ions, va haver de fer una nova crida a la responsabi­litat ciutadana.

L’Ajuntament fa una crida a la responsabi­litat de la ciutadania

Verdi va esdevenir un punt de trobada després dels desallotja­ments

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Festa al carrer Verdi. A mesura que la Guàrdia Urbana desallotja­va les places de Gràcia, el carrer Verdi es va convertir en un inquietant punt de trobada
CÉSAR RANGEL Festa al carrer Verdi. A mesura que la Guàrdia Urbana desallotja­va les places de Gràcia, el carrer Verdi es va convertir en un inquietant punt de trobada
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain