La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hermitage: acord a tres bandes o un solar per a l’eternitat

Evitar la judicialit­zació del cas només serà possible si hi ha una alternativ­a assumida per l’Ajuntament, el Port i, sobretot, els promotors del museu

- RAMON SUÑÉ

La pròrroga d’un mes, que el Port de Barcelona va concedir a l’Ajuntament, a petició d’aquest organisme, per provar de trobar una solució pactada al conflicte a l’entorn de la construcci­ó d’una sucursal del museu Hermitage en terrenys de la nova bocana, ha superat la seva primera meitat. Tot i que les molt discretes converses entre les tres parts (el Port, el Consistori i els promotors de l’equipament) s’han intensific­at els últims dies, la data del 26 de maig, en què hi ha previst que es torni a reunir el consell d’administra­ció del Port, ja és a tocar i el penúltim capítol del contenciós que va començar fa nou anys encara està sense escriure’s.

O un acord entre les tres parts sobre quina mena d’instal·lació col·locar a la nova bocana del port o un solar per a l’eternitat. L’anterior disjuntiva sintetitza la interpreta­ció més realista del moment pel qual travessa el procés de l’Hermitage barceloní.

Diverses fonts que ha consultat La Vanguardia donen per fet que si l’alternativ­a que planteja l’Ajuntament a la construcci­ó de la sucursal del museu de Sant Petersburg no agrada als promotors i inversors, o si es pretén imposar-la a la seva esquena, aquests col·lectius portaran amb tota seguretat el cas als tribunals des de l’absoluta convicció que tenen uns drets adquirits –la concessió concursal– que la justícia no podrà obviar. En tot cas, la via de la judicialit­zació, que no beneficia cap de les parts, suposaria, segons els experts consultats, entre tres –un termini excessivam­ent optimista– i set anys de litigi. Una eternitat. I, mentrestan­t, un solar immobilitz­at en un privilegia­t enclavamen­t de Barcelona, una cosa que és difícil de justificar i d’entendre en una ciutat que aspira a ser un referent en tantes coses i que, ara més que mai, necessita palanques de reactivaci­ó econòmica.

Fa uns dies el diari Ara publicava una molt ben documentad­a informació sobre una possible alternativ­a a l’Hermitage. Es tracta de l’European Urban Tech, definit com “un centre de referència internacio­nal per abordar la transforma­ció ecològica i tecnològic­a de les ciutats”. Una bona iniciativa, que atendria els desitjos de l’alcaldessa Ada Colau –que no es fes l’Hermitage– i en què estaria implicada, entre d’altres, la Barcelona Tech City, i que els seus promotors perfilen d’un temps ençà. Una alternativ­a que, en tot cas, no està pensada específica­ment per instal·lar-se al solar de la nova bocana del port. I que, sobretot, no sembla que pugui ser atractiva –i lucrativa– per als qui hi volen situar la franquícia museística

Des que van arribar al poder aviat farà sis anys, els comuns sempre han rebutjat categòrica­ment el projecte de l’Hermitage, que sí que té el suport de l’autoritat

Una alternativ­a al projecte que rebutja l’alcaldessa es perfila en l’àmbit cultural i amb un segell barceloní

portuària i que, malgrat els intents d’una part del govern municipal per fer veure el contrari, és vist de bon ull per un sector important del teixit associatiu i comercial de la Barcelonet­a.

En les converses en marxa per provar de trobar una solució s’ha esbossat una altra opció que implicaria una important institució cultural de la ciutat, que donaria un segell més barceloní al futur equipament i que, sense renunciar-hi, diluiria en certa manera la marca Hermitage fins i tot mantenint un destacat espai expositiu. Ara per ara no se saben gaires detalls més d’aquesta opció B, tot i que salvant distàncies –enormes– hi ha qui la compara amb un Lincoln Center de Nova York a petita escala.

 ?? CÉSAR RANGEL / ARXIU ?? El solar del port de Barcelona espera la resolució d’un cas encallat des de fa molt de temps
CÉSAR RANGEL / ARXIU El solar del port de Barcelona espera la resolució d’un cas encallat des de fa molt de temps

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain