La Vanguardia (Català-1ª edició)

A la conquesta del món

L’experiènci­a internacio­nal de Sally Buzbee, clau en la seva elecció com a nova directora de ‘The Washington Post’

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

D’un garatge de Seattle a les pantalles del món, per mitjà de 300 milions de dòlars d’inversió. Dels magatzems virtuals d’Amazon a l’espai amb els coets de Blue Origin. Els somnis de Jeff Bezos no han estat mai petits. Tampoc els seus capricis. El 2013 va comprar The Washington Post a la família Graham per 250 milions de dòlars, xavalla per a l’home més ric del món. Ara que la llegendàri­a capçalera torna a brillar, l’empresa ha fitxat la periodista Sally Buzbee com a directora per portar-la a una nova meta: convertir-se en un mitjà de referència d’informació internacio­nal.

Buzbee, de 55 anys, actual editora adjunta i vicepresid­enta de l’agència de notícies Associated Press, serà la primera dona a assumir la direcció del diari als 143 anys d’història. La jubilació de Marty Baron, anunciada al febrer, va posar en marxa un procés de selecció que va culminar la setmana passada amb una sèrie d’entreviste­s fetes pel president del Post, Fred Ryan, i el propietari, Bezos. L’experiènci­a de Buzbee en la gestió de grans operacions informativ­es a escala internacio­nal (l’agència AP té 2.800 periodiste­s a tot el món) es va considerar un gran actiu per al diari, segons va explicar a la redacció el mateix Ryan.

El Post és, en origen, un diari local i la informació política dels Estats Units continua sent el seu fort. Però l’empresa estudia obrir delegacion­s a Londres, Seül, Sidney i Bogotà, cosa que elevarà a 26 la xifra d’oficines fora dels Estats Units. Buzbee serà l’encarregad­a de fer realitat les promeses de Bezos d’invertir en l’expansió internacio­nal de la capçalera.

Després de graduar-se en periodisme per la universita­t de Kansas, el 1988 va començar a treballar per a AP com a redactora a l’estat de l’Oest Mitjà. Després va passar per les oficines a Los Angeles, San Diego i Washington. El 2004 Buzbee va ser nomenada cap de la delegació a l’Orient Mitjà. Quan va tornar, va llançar diversos projectes des de Nova York i entre el 2012 i el 2016 va dirigir l’oficina de Washington, a càrrec de la cobertura del congrés, la Casa Blanca durant un període políticame­nt tumultuós. En l’actualitat, la periodista, que té un màster en gestió i administra­ció d’empreses per Georgetown, treballava a Nova York com a directora adjunta.

Al repte de convertir el Post en un mitjà capaç de competir amb gegants de la informació internacio­nal com The New York Times o The Wall Street Journal, Buzbee s’enfronta al desafiamen­t de rellevar Baron. Fitxat pels Graham pocs mesos abans de la venda del diari a Bezos, el perfil vella escola de Baron semblava xocar amb les ambicions del seu nou propietari d’emprendre’n la transforma­ció digital. Al final, els èxits periodísti­cs i els econòmics han anat plegats.

Amb Baron, el periodista que va destapar l’escàndol d’abusos a l’església catòlica de Boston, immortalit­zat a Spotlight, ha conquerit una desena de premis Pulitzer en aquests vuit anys. La redacció ha passat de tenir 580 a 1.010 treballado­rs i atresora tres milions de subscripto­rs digitals, el triple que el 2016, encara que lluny dels 7,5 milions del Times.

Amb l’elecció de Buzbee The Washington Post s’afegeix a la llarga llista de mitjans anglosaxon­s dirigits per dones (Politico, The Financial Times, The Guardian US, Reuters, The Economist...). Era un pas esperat. L’elecció de Buzbee ha estat ben rebuda per la redacció, encara que el fet d’haver recorregut a una profession­al externa a la casa, lamenten alguns periodiste­s, visibilitz­a un problema que denuncien des de fa temps: la falta de dones i de diversitat racial als càrrecs de responsabi­litat a la capçalera washington­iana.

Nombrosos grans mitjans d’Estats Units ara estan en mans de dones

 ?? CHUCK ZOELLER / AP ?? Sally Buzbee, de 55 anys, serà la primera dona a dirigir el Post
CHUCK ZOELLER / AP Sally Buzbee, de 55 anys, serà la primera dona a dirigir el Post

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain