La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Quaderns de Pastoral’ recull 41 opinions sobre ‘Fratelli Tutti’

- REDACCIÓ

El número 247 de la revista Quaderns de Pastoral, que acaba de publicar la Facultat de Teologia de l’Ateneu Universita­ri Sant Pacià, recull les reflexions de 41 autors sobre l’encíclica Fratelli Tutti. Com assenyala Daniel Palau Valero, director dels Quaderns i de la càtedra de Teologia Pastoral Arquebisbe Josep Pont i Gol, es tracta “d’obrir un debat” des de veus diverses i plurals que no fan més que confirmar l’actualitat i la vigència de l’encíclica que es va donar a conèixer el 3 d’octubre del 2020.

Els comentaris recollits són de 42 experts (una de les reflexions està signada per un matrimoni) que represente­n òptiques ven diverses. Hi ha 8 preveres o religiosos (Armand Puig, Joan Costa, Carlos Bosch, Miquel Calsina, Jean Hakolimana, Octavi Vilà, Mar Álvarez, Eduard Pey), 3 persones vinculades a altres confession­s (Mohamed Chaib, Daniel GiraltMira­cle, Stavrophor Joan), 2 teòlegs (Francesc Torralba i Margarida Mauri), 6 economiste­s (Guillem Lopez Casasnovas, Dídac Ramírez, Alfredo Pastor, Bernat Sellarès, Carlos Losada, Victor Küppers), 6 educadors i filòlegs (Mar Galceran, Clara Soler, Josep Gallifa, Francesc Balagueró, Sandra Costa i Roger Canadell), 5 periodiste­s (Màrius Carol, Lluís Foix, Laura Mor, Ignasi Aragay, Josep Playà Maset), 4 advocats (Albert Cortina, Juan-José López Burniol, Joan Ignasi Elena, Arnau Baulenas), 2 metgesses (Marina Geli, Montse Esquerda) i 6 profession­als diversos (David Jou, Fèlix Riera, Josep Otón, Agustí Adell, Jaume Castro, Oriol Ponsatí-Murlà). En total són 34 homes i 8 dones.

Com destaca Daniel Palau al pròleg, el document papal “va més enllà dels estrictes cercles cristians” com es pot veure només pels autors que cita. I per això s’ha demanat l’opinió d’un espectre plural de persones que ho analitzen com un document veritablem­ent revelador i profètic d’un “líder mundial”. Francesc parla d’una moral individual i social i convida a construir una bona política i una pau veritable. Davant la indiferènc­ia del món global enfront de les guerres, la fam, la pobresa, l’escalfamen­t del planeta, el Papa fa una crida general. I si en una cosa coincideix­en tots els experts citats és en aquesta interpel·lació.

Només una referència puntual, la que tanca el volum: la del farmacèuti­c Mohamed Chaib, president d’Ibn Batuta, que des de la seva condició de musulmà destaca sobretot el diàleg entre religions i recorda el problema dels joves immigrants de països europeus que no tenen un sentiment de pertinença. Problemes reals d’una societat que sovint mira cap a un altre costat.

 ?? LV ?? Portada de la revista
LV Portada de la revista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain