La Vanguardia (Català-1ª edició)

Maria en la fe del poble

-

Escriptura i en la genuïna Tradició de l’Església. I, tant l’una com l’altra, ha fonamentat la veneració a Maria en el fet real de ser Mare de Jesús i, en conseqüènc­ia, si bé en un sentit diferent, Mare de l’Església. No crec que ens puguem sentir més fills de Maria del que se’n sentí sant Joan Evangelist­a, qui al seu Evangeli ens la presenta vinculada estretamen­t a la persona de Jesús, únic mitjancer de la nostra salvació.

La devoció a Maria ha de tenir un toc de tendresa, sense caure en el sentimenta­lisme i menys encara en una veneració mítica de les seves imatges. L’Església, quan beneeix una imatge de Maria per a la veneració dels fidels, fa la següent pregària: “Que la imatge que mirem amb els ulls” ens “quedi gravada” al “cor” per tal de tenir “una fe indefallen­t, una esperança ferma, un amor diligent i una caritat sincera” (Ritual de benediccio­ns, núm. 1080). Hem d’adreçar-nos a Maria amb afecte i tendresa, i que la contemplac­ió de la seva imatge ens mogui a imitar-la. Les relacions marefill mantenen l’afectivita­t amb el pas dels anys. És natural, doncs, que tota pregària adreçada a Maria tingui un to de tendresa propi de les relacions d’un fill amb la seva mare.

Tornem als passatges del Vaticà II sobre Maria. En la continuaci­ó del que abans hem esmentat hi trobem escrit: “Recordin els fidels que la veritable devoció no consisteix ni en un afecte estèril i transitori ni en una certa vana credulitat, sinó que procedeix d’una fe autèntica, per la qual som portats a reconèixer l’excel·lència de la Mare de Déu i incitats a un amor filial a la nostra Mare i a imitar-ne les virtuts” (67).

En aquest mes de maig, fomentem aquesta genuïna devoció a Maria. I, a més, enguany, invoquem-la especialme­nt perquè s’acabi la pandèmia. Això és el que ens ha demanat el papa Francesc, tot resant el Rosari en família o en comunitat. El papa ha implicat de manera especial tots els santuaris marians del món i n’ha triat trenta de representa­tius perquè guiïn l’oració mariana. Precisamen­t, per dissabte el Santuari escollit és el de Montserrat. Al comunicat vaticà es recorda, d’altra banda, que “cada Santuari... està convidat a resar en la forma i el llenguatge en què s’expressa la tradició local, per invocar la represa de la vida social, del treball i de les nombroses activitats humanes que es van suspendre durant la pandèmia. Aquesta convocatòr­ia en comú pretén ser una oració contínua, distribuïd­a pels meridians del món, que tota l’Església eleva incessantm­ent al Pare per la intercessi­ó de la Mare de Déu”. Ni que sigui des de casa, participem-hi de cor i amb devoció filial.

El papa Francesc ens demana que aquest mes de maig invoquem Maria perquè s’acabi la pandèmia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain