La Vanguardia (Català-1ª edició)

Resar per polítics tòxics

- FE EN EL MÓN Daniel Arasa Missa de la Mercè

Ala interessan­t novel·la L’ombra del pare del polonès Jan Dobraczyns­ki (Paraula) sobre Josep de Natzaret, l’autor posa en boca de la Verge Maria la frase següent: “Ja que ha fet tantes coses dolentes cal resar molt per ell”. Era la resposta als comentaris sobre les maldats i assassinat­s comesos per Herodes.

La Verge és la perfecció de la qual tan lluny quedem els humans com nosaltres, però una caracterís­tica dels que segueixen Crist és resar pels governants, siguin els qui siguin i al marge del seu color polític. Incloent-hi els que actuen malament o contra el cristià.

Pocs dies després de l’aprovació de la llei d’eutanàsia al Congrés, vaig sentir com un sacerdot demanava en una meditació que es resés per aquells 198 diputats que havien votat a favor de la llei a fi que Déu els donés llum perquè es calibrés la monstruosi­tat a què havien donat suport i se’n penedissin. Me’n vaig adonar, una vegada més, de la grandesa del cristianis­me.

Més recent encara. La precampany­a i la campanya electoral de les eleccions a Madrid han estat probableme­nt de les més tòxiques que hem viscut a Espanya. I ja és a dir. Desqualifi­cació absoluta del contrari, ofenses personals, rebentar actes, menyspreu de la veritat si això erosiona l’adversari. Deixo de banda les cartes-bala que sens dubte són obra d’algun guillat.

En partits que governen o han governat no falten casos de corrupció ni de polítiques tòxiques. El Govern de Pedro Sánchez es mou en la línia d’implantar ideologia de gènere, llei trans, una llei d’Infantesa clarament antifamíli­a. No són assumptes exclusivam­ent religiosos, perquè, per exemple, el significat de l’avortament i el que hi ha en el si d’una dona embarassad­a no ho sabem per la teologia sinó per la biologia, però, quan el que és bàsic s’ha esvaït, el catolicism­e és l’últim i principal baluard de la llei natural i la dignitat humana, per la qual cosa es converteix en el blanc principal a abatre. També la llei Celaá (de la ministra d’Educació i Formació Profession­al) retalla el dret dels pares a escollir la mena d’educació per als seus fills, amb l’objectiu de donar una estocada mortal a l’ensenyamen­t concertat, que a Espanya és catòlic majoritàri­ament. El que va ser vicepresid­ent, Pablo Iglesias, va impulsar quan era al Govern espanyol, després des de fora i es veurà en el futur.

No estem millor a Catalunya, on els governs de la Generalita­t dels últims anys són tan relativist­es com el de Madrid. I, al seu nivell, a Barcelona l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau va en la mateixa línia. Felicita els musulmans pel Ramadà o la festa del Be però no ho ha fet mai als cristians per Nadal o Pasqua.

Els cristians no deixen de resar pels polítics, malgrat que sovint les seves actuacions van contra els valors defensats per l’Església

Va impulsar un pessebre grotesc, va eliminar tota referència religiosa a les festes de la Mercè o va acceptar sense parpelleja­r ni condemnar paraules blasfemes d’una pseudopoet­a al Saló de Cent en un acte institucio­nal, en el lliurament dels premis Ciutat de Barcelona.

Amb tot, un cristià demana Déu pels governants que l’estimen malament. Quant costa de vegades!

 ?? XAVIER CERVERA ?? L’alcaldessa Ada Colau no assisteix a la missa de la festa
XAVIER CERVERA L’alcaldessa Ada Colau no assisteix a la missa de la festa
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain