La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pianista Floristán toca sota les bombes a Israel

- MARICEL CHAVARRÍA ESTEBAN LINÉS

El foc llançat entre forces israeliane­s i palestines va agafar aquesta setmana a Israel el pianista sevillà Juan Pérez Floristán, que just després d’haver rebut el màxim guardó del seu instrument, el Rubisntein, va emprendre una gira pel país amb la resta de premiats mentre l’escalada de violència augmentava i la pluja de míssils arribava a l’espai aeri de Tel-Aviv.

El contrast que ha viscut, diu, no té parangó: “Tot el que podia guanyar ho vaig guanyar, el primer premi del certamen i el del públic per la meva interpreta­ció de Beethoven. Vam iniciar la gira amb un concert diari i de sobte dilluns es parla d’enfrontame­nts i llancen míssils”, explica des del seu hotel a Atenes, on ha aconseguit arribar després d’un periple de cancel·lacions de vols.

“El curiós –diu– és que el concert de dilluns al sud de Tel-Aviv es va suspendre, perquè era perillós, però el de dimarts a Jerusalem es va fer. I mentre tocàvem bombardeja­ven Tel-Aviv: 150 míssils en dos minuts. Els israelians ho viuen de manera normal, surten a fer barbacoes al jardí, et diuen que no treguis les coses de polleguera, però l’estrèpit del xoc de míssils que t’arriba amb mig minut de retard és fort”. L’estrella, que ha passat hores al soterrani i a un búnquer, diu que no ha patit per la seva integritat física, però l’estrès fins i tot l’ha portat a perdre pes. ex de Bob Geldof i amb qui havia tingut una filla l’any 1996.

El misteri es va diluir dràsticame­nt divuit anys més tard quan es va estrenar el documental Mistify, realitzat per Richard Lowenstein i que es va poder veure al festival InEdit. Els testimonis de primera mà i diversos informes mèdics apunten sens dubte a un profund declivi emocional com a causa del seu suïcidi. S’hi revelava que el 1992 havia tingut un accident a Copenhague­n que li havia deixat una lesió cerebral irreparabl­e i li va acabar produint una mena de bipolarita­t emocional. Ell havia mantingut tot això en secret.

 ??  ?? Foto d’una parada ambulant del barri xino.
Un nen passejant amb el seu gos en braços al carrer Arc del Teatre.
Michaelis fotografia els edificis, però també mira els qui hi viuen.
Foto d’una parada ambulant del barri xino. Un nen passejant amb el seu gos en braços al carrer Arc del Teatre. Michaelis fotografia els edificis, però també mira els qui hi viuen.
 ?? YOEL LEVI ?? Floristán rebent el Rubinstein
YOEL LEVI Floristán rebent el Rubinstein

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain