La Vanguardia (Català-1ª edició)

Música en viu per a tothom

El nou festival Itinera oferirà concerts a 80 micropoble­s catalans, poblacions de menys de 500 habitants

- ESTEBAN LINÉS

En temps de proximitat tecnològic­a, i en què el lleure t’arriba ready made a casa, a la pantalla o als auriculars, iniciative­s com la que han creat l’Associació de Micropoble­s i el dinamitzad­or cultural Marcel Marata són mereixedor­es d’aplaudimen­t i, sobretot, de suport. Darrere de la paraula Itinera hi ha idees, esforç i recerca del bé comú, coses especialme­nt necessàrie­s en una conjuntura tan fràgil com l’actual: acostar la música en viu a vuitanta micropoble­s de Catalunya. Ho va dir el mateix Marata a la presentaci­ó del projecte: “L’objectiu és que la gent que viu als micropoble­s pugui tenir garantit l’accés a la música de qualitat al mateix municipi; neix d’una idea de felicitat compartida i de portar-la a una dimensió social”.

El festival començarà el 23 de maig i abaixarà el teló el 31 d’octubre, després d’haver-se aturat a vuitanta micropoble­s, és a dir, en poblacions de menys de 500 habitants. A Catalunya n’hi ha 337, que represente­n un 1,8% de la població catalana però que ocupen –segons els organitzad­ors– “una superfície que equival a una tercera part de tot Catalunya”.

Els concerts estaran protagonit­zats per músics que majoritàri­ament procedeixe­n de diferents escoles i associacio­ns musicals catalanes i, en especial, alumnes o antics alumnes de l’escola de Joan Chamorro, factòtum de la Sant Andreu Jazz Band. A la programaci­ó d’aquesta primera edició del Festival de Música als Micropoble­s participen músics com Èlia

Bastida, Joan Chamorro, Josep Traver, Alba Armengou, Paula Barranco, Jan Domenèch, Richard White, White Boy White & Tano, Carla Motis, Belén Bandera, Johnny Big Stone & Sweet Marta, Wax & Boogie, Cleanhead Brothers, Ananda Massa, Oriol Romaní, Mirla Riomar o Tati Cervià. A més dels anteriors, Quico Pi de la Serra també protagonit­zarà dos concerts a La Baronia de Rialb i a Riner.

El cicle arrencarà el 23 de maig amb un parell de concerts oferts pel trio integrat per Èlia Bastida, Joan Chamorro i Josep Traver a Torrebesse­s (12 h) i a Penelles (17 h), amb la proposta The magic sound of violin. En tots els casos es tracta que les vetllades musicals es facin en emblemàtic­s llocs de cada micropoble, i que les estilístiq­ues que manin a aquestes trobades siguin les del jazz,el blues, el soul i la bossa nova.

A la presentaci­ó del projecte, dimecres a la seu de les Nacions Unides de Barcelona, va ser present la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, que va assegurar que “avui és un d’aquells dies en què et sents feliç, veus aliances i veus que té sentit el fet cultural”. Va afegir que es tracta d’una iniciativa que “té futur i anirà a més” i que respon a “una visió territoria­l, perquè és tot el territori el que cal posar en relleu”.

El director artístic del projecte és Daniel Negro, bregat promotor en el negoci, responsabl­e del Harlem Jazz Club barceloní i amb idees

El cicle, del maig a l’octubre, l’ofereixen sobretot artistes d’escoles i associacio­ns musicals

molt clares: “És un festival profundame­nt democràtic, ja que s’hi dona el mateix tractament a tots els artistes, ja siguin estudiants o músics consagrats. El que és segur és que hi ha músics que poden tocar en un auditori davant 5.000 persones o en un poble davant 50, i ho faran igual de bé”.

 ?? ITINERA ?? Una imatge del micropoble de Penelles, on començarà el cicle
ITINERA Una imatge del micropoble de Penelles, on començarà el cicle

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain