La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ciutat que diu adeu als llums de neó

-

entre la calor i el fred en què tan sols l’iniciat sap quan doblegar, insuflar aire o estirar per obtenir la forma desitjada. “El moment oportú ho és tot”, deixa anar sense apartar la vista del potent bufador amb què escalfa la peça.

La quietud d’avui contrasta amb l’efervescèn­cia dels dies d’altres temps. “Érem cinc o sis persones esmerçant-hi moltíssime­s hores cada dia, era una professió dura”, assegura Wu, que va entrar al negoci fa tres dècades i mitja seguint els passos del seu pare. Llavors prioritzav­en els encàrrecs del sector del lleure –restaurant­s, karaokes, saunes, bars o billars–, encara que hi havia clients d’allò més variats. “També vam fer-hi senyals per a farmàcies, marques de tabac, una cosa que ara està prohibida, o un dels meus favorits, el neó de les asseguranc­es Manulife, que encara brilla al barri de Wan Chai”.

Com ha passat amb altres desenes d’indústries, Wu assumeix com una cosa natural i inevitable la fi del negoci i la falta d’aprenents –“no ho recomano a ningú tret que l’ajudi a complement­ar la seva carrera”, assevera–. Però això no evita que li provoqui un cert neguit veure com els senyals van desapareix­ent sense deixar-hi cap rastre. “De vegades els funcionari­s són massa estrictes, crec que podrien fer algunes excepcions”, defensa.

Després d’un inici de segle associat amb els ambients més tèrbols i depravats, el neó es va veure reivindica­t el 2014 gràcies a l’exposició virtual i interactiv­a organitzad­a pel museu de cultura visual M+. La institució, que obrirà les portes al públic a finals d’aquest any amb alguns neons en el seu historial, pretenia rescatar aquests símbols de l’oblit i identifica­r-ne els models més representa­tius. Per això, va demanar la col·laboració de la ciutadania, que va respondre amb la tramesa de més de 4.400 fotografie­s per elaborar un mapa en línia amb els superviven­ts.

Aquesta onada de nostàlgia desfermada i la reivindica­ció del fabricant de neó com a artesà va cristal·litzar en l’aparició d’interessan­ts projectes com ara Hong Kong Neon Heritage Group, que vol conscienci­ar la gent sobre la desaparici­ó del neó, o l’esmentada Neon Tetra Exchange, organitzac­ió que pugna per salvar de l’abocador els neons desnonats i restaurar-los perquè puguin tornar a brillar.

Els lluminosos també són protagonis­tes d’obres com l’acabat de publicar Hong Kong neon del fotògraf suís Pascal Greco. “Dels neons sorgeix una màgia innegable. Em fascina la llum que emeten, amb els efectes multicolor­s i glamurosos que tenen, un disseny en ocasions kitsch i l’ambient festiu i nostàlgic que evoquen. Ho trobo poètic”, explica per telèfon. A les planes d’aquest llibre, apareixen més de cent senyals retratats entre el 2012 i el 2019, dels quals entre un 60% i un 70% ja no hi són. “La veritat és que no entenc que no facin una mica més per preservar-los. Són part de la seva identitat”, postil·la.

Avui dia, a mesura que escassegen, els neons s’han convertit en artefactes retro i objectes de desig per als nostàlgics. Cada vegada hi ha més iniciative­s que advoquen per conservar-los, artistes que miren d’incorporar-los als seus treballs –i per això demanen ajuda o formació a fabricants com Wu– o encàrrecs de petits rètols per a interiors. “Ara posem més atenció al detall, volem mostrar que el neó encara té valor”, deixar anar el mestre.

Mentrestan­t, al carrer de la papereria Chun Kee, la foscor nocturna ara tan sols es veu trencada per un petit neó de tons vermelloso­s i blavosos, que és propietat d’un negoci de submarinis­me. La seva solitud és notòria, i els llums amb prou feines suposen una pinzellada en el que abans era una simfonia de colors. Tothom que pugui que aprofiti per donar-hi un cop d’ull. Qui sap si hi continuarà sent d’aquí uns dies.

Tsai Ming-liang

Majid Majidi

Igor Legarreta

15 de maig Combinació guanyadora 2-15-18-31-45-48 Complem.:35 Num Plus.: 6 Reint.: Jòquer: 104254

Guanyadors 6+Plus 6 5+C 5 4 3 1

Euros

– 93,98 10,13 12 de maig Combinació guanyadora 2-4-7-12-28-35 Complem.:37 Num Plus.: 4 Reint.: Jòquer: 942570

Guanyadors 6+Plus 6 5+C 5 4 3 1

 ??  ?? Restaurant
Un restaurant a Hong Kong, en una planta superior. Els neons de la ciutat han inspirat la imatge de pel·lícules com ara ‘Blade runner’
Restaurant Un restaurant a Hong Kong, en una planta superior. Els neons de la ciutat han inspirat la imatge de pel·lícules com ara ‘Blade runner’
 ?? MIGUEL CANDELA ??
MIGUEL CANDELA
 ?? MIGUEL CANDELA MIGUEL CANDELA ??
MIGUEL CANDELA MIGUEL CANDELA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain