La Vanguardia (Català-1ª edició)

Noces de plata

Victòria de Lafay per celebrar els 25 anys del Cofidis al ciclisme

- CICLISME 104è GIRO D’ITÀLIA CARLES RUIPÉREZ

L’equip Cofidis és un dels més veterans del ciclisme actual, potser només superat com a estructura pel Movistar. Tot i que a diferència dels navarresos, el conjunt francès continua des del 1996, quan el va crear Cyrille Guimard, amb la mateixa nomenclatu­ra. Aquest any fa 25 anys a l’esport. No hi ha millor manera de celebrar les noces de plata que una victòria d’etapa al Giro d’Itàlia. Ho va aconseguir Victor Lafay, nascut el mateix any que l’equip, a Guardia Sanframond­i, una pujada de quarta categoria on no hi va haver moviment entre els millors de la general.

Lafay, el millor escalador dels nou escapats, va aixecar els braços i va reconcilia­r el Cofidis amb la corsa rosa. No feia bon paper a la cursa italiana l’equip dels préstecs, que ha tingut a les seves files Lance Armstrong i Bradley Wiggins abans que fossin campions del Tour. En tot aquest temps, el Cofidis ha guanyat 17 etapes a la Vuelta a Espanya, la seva cursa de tres setmanes preferida, i sis al Tour de França, on no suquen des del 2008, la barbaritat de 12 edicions.

Per tenir més presència, l’equip va contractar el velocista italià Viviani. Però ni així. Al Giro amb prou feines havia aconseguit dos triomfs parcials: el 2006 amb Verbrugghe i el 2010 amb Monier. Fins que el jove Lafay va trencar la sequera. I ho va fer al més pur estil combatiu del Cofidis, que sempre intenta colar els seus ciclistes en escapades. Animadors de les eta

General 4h06m47s a 36s a 37s a 41s a 4m48s m.t. m.t. m.t. m.t. a 5m18s 31h10m53s a 11s a 16s a 24s a 38s a 39s a 41s a 47s a 49s a 1m14s pes, aquesta vegada els valents sí que van tenir premi.

La fuga es va jugar l’etapa a la pujada final, de tres quilòmetre­s, amb un pendent mitjà d’un 7%. Allà és on Lafay, que a l’abril va ser segon en l’etapa reina de la Volta a la Comunitat Valenciana després d’Enric Mas, va demostrar ser el més fort dels aventurers.

A més de quatre minuts van arribar els favorits, en grup reduït, entre qui no hi va haver diferèncie­s. L’hongarès Attila Valter (Groupama) va patir, però va mantenir la maglia rosa. El terreny no era l’adequat perquè es moguessin Bernal, Evenpoel o Soler. Es van estimar guardar forces per avui: pujaran el primer final en un port de primera categoria, a Campo Felice.

 ?? MASSIMO PAOLONE / AP ?? Victor Lafay va néixer el mateix any que es va crear el seu equip 1 Victor Lafay (Fra-Cofidis) 2 Francesco Gavazzi (Ità-Eolo) 3 Niklas Arndt (Ale-DSM)
4 Nélson Oliveira (Por-Movistar) 10 João Almeida (Por-Deceuninck) 11 Alex. Vlassov (Rus-Astana) 13 R. Evenepoel (Bèl-Deceuninck) 16 Marc Soler (Movistar)
17 Egan Bernal (Col-Ineos)
35 Pello Bilbao (Bahrain) 1 Attila Valter (Hon-Groupama) 2 R. Evenepoel (Bèl-Deceuninck) 3 Egan Bernal (Col-Ineos)
4 Alex. Vlassov (Rus-Astana) 5 Hugh Carthy (EUA -Ed. First) 6 Damiano Caruso (Ità-Bahrain) 7 Giulio Ciccone (Ità-Trek)
8 Dan Martin (Irl-Israel)
9 Simon Yates (Gb-BikeExchan­ge) 13 Marc Soler (Movistar)
MASSIMO PAOLONE / AP Victor Lafay va néixer el mateix any que es va crear el seu equip 1 Victor Lafay (Fra-Cofidis) 2 Francesco Gavazzi (Ità-Eolo) 3 Niklas Arndt (Ale-DSM) 4 Nélson Oliveira (Por-Movistar) 10 João Almeida (Por-Deceuninck) 11 Alex. Vlassov (Rus-Astana) 13 R. Evenepoel (Bèl-Deceuninck) 16 Marc Soler (Movistar) 17 Egan Bernal (Col-Ineos) 35 Pello Bilbao (Bahrain) 1 Attila Valter (Hon-Groupama) 2 R. Evenepoel (Bèl-Deceuninck) 3 Egan Bernal (Col-Ineos) 4 Alex. Vlassov (Rus-Astana) 5 Hugh Carthy (EUA -Ed. First) 6 Damiano Caruso (Ità-Bahrain) 7 Giulio Ciccone (Ità-Trek) 8 Dan Martin (Irl-Israel) 9 Simon Yates (Gb-BikeExchan­ge) 13 Marc Soler (Movistar)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain