La Vanguardia (Català-1ª edició)

Infravalor­ant

- Pedro Nueno

Sentim i llegim la Xina acusada de copiar, d’insuficien­t qualitat, de subvencion­s, de limitar l’entrada al mercat. Després de més de 25 anys en la formació empresaria­l, fundant la China Europe Internatio­nal Business School (Ceibs) mai, ni una sola vegada en més de 25 anys, he tingut alguna limitació del govern xinès al creixement, els programes, els professors, els esdevenime­nts, els ponents internacio­nals. Al contrari, el govern de la Xina m’ha concedit un munt de premis.

No hem fet mai política, seguint les millors escoles de direcció d’empreses com el Harvard Business School i l’Iese, organitzan­t programes conjunts amb aquestes escoles a la Xina, Europa i els EUA. Pels nostres campus a Pequín, Xangai i Shenzhen, passen ponents d’empreses i governs de tot el món. Romano Prodi, expresiden­t de l’UE;Pascal Lamy, director general de l’OMC; els reis emèrits d’Espanya (encara no eren emèrits), els llavors prínceps d’Espanya o Theresa May quan era primera ministra britànica. Professors de l’Iese i del Harvard Business School van dedicar molt de temps a Ceibs, com Alfredo Pastor de l’Iese i John Quelch de Harvard, que van ser directors generals de l’escola. També excel·lents professors com Wu Jinglian o Xu Xiaonian. No vam rebre mai comentaris negatius del govern xinès pels nomenament­s dels nostres alts càrrecs.

El 1994 vaig conèixer empreses establerte­s a la Xina com Bayer o Michelin, amb directius contents amb els seus resultats allà. S’entusiasma­ven amb Ceibs veient que la Xina tenia un gran potencial futur i que necessitar­ien

En lloc de criticar la Xina, millor valorar-la, pot ser la solució per al futur en l’àmbit empresaria­l

directius formats. Contractav­en els nostres màsters i ens enviaven directius a programes. La reacció va ser igual en importants empreses xineses com Chengwei Capital, Evergreen, Mindray i moltes més. Aquestes empreses xineses volien sortir al món. Mindray, llançada a Shenzhen fabricant equips mèdics, era d’un exalumne emprenedor de Ceibs, Xu Hang, i va aconseguir sortir a borsa al New York Stock Exchange. Ho va fer per aconseguir un prestigi que li facilités vendre equips mèdics made in China a Europa i els Estats Units. L’obsessió de Xu Hang era formar la seva gent i aportar a la Xina la possibilit­at de formar-se millor i poder sortir al món.

Volkswagen va ser de les primeres empreses que es va establir a la Xina en joint venture. Aquest any bona part dels seus beneficis s’han aconseguit a la Xina. Hi ha empreses espanyoles satisfetes amb les seves operacions a la Xina com Gestamp, Antolín, Zara, Puig, etcètera. Occident ha frenat moltes empreses xineses. Un exemple és Huawei, prohibida a els EUA i al Regne Unit, amb més de 1000 treballado­rs a la seva filial a Espanya.

Vivim en una economia global, i la velocitat de la gestió puja amb la innovació i la digitalitz­ació. El gran mercat xinès facilita el desenvolup­ament d’empreses capaces de sortir al món, i en veurem més. En lloc de criticar això formem millor els nostres directius. Si tenim bons productes i processos, portem-los a la Xina i si no siguem els facilitado­rs perquè entrin i es desenvolup­in a Europa. Però deixem de criticarlo­s. Poden ser la nostra solució per al futur. Valorem-los.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain