La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nòmada digital, una espècie en alça

La pandèmia fa augmentar la xifra de profession­als que marxen del seu país per treballar en remot des de l’estranger

-

amb lleure i cultura”, comenta Alexandra Marcó, directora de la campanya Workation, que ha posat en marxa el Consorci de Turisme de Barcelona amb el lema “Move your desk, change your life”. A més de promoció en línia, la ciutat ofereix a aquest col·lectiu descomptes en l’asseguranç­a mèdica, en entrades de museus, lloguer de motos i bicicletes i passis per a clubs esportius durant els primers sis mesos de la seva estada.

Malgrat l’interès a captar aquest profession­al, Barcelona no disposa d’un registre ni d’una estimació sobre el nombre que hi ha d’aquest tipus de profession­als. Segons Nomadlist, actualment hi ha uns 1.200 nòmades a la ciutat, mentre que la xifra del grup de Facebook és d’uns 3.000 membres. En el rànquing de “destinacio­ns consolidad­es”, la capital catalana ocupa el desè lloc a escala mundial . La seva posició s’explica pel creixement registrat durant els anys previs a la pandèmia i no tant els últims mesos, on les arribades s’han alentit. En aquests moments, Barcelona ocupa la posició

ALÇA Als Estats Units la comunitat ha crescut un 49% del 2019 al 2020, fins als 11 milions

ESTRATÈGIA Les estratègie­s de les Canàries i Barcelona s’aborden des del turisme i no l’ocupació

67 (Madrid, la 57), perquè la plataforma mesura a temps real condicions com la temperatur­a, la humitat, la qualitat de l’aire o la seguretat, on actualment la ciutat no té la millor puntuació.

Analitzant les campanyes que s’acaben de posar en marxa –totes procedents de departamen­ts de turisme i no d’ocupació– queda clar que els nòmades digitals són vistos com a turistes de llarga estada i no com a membres del mercat laboral local. Si bé és cert que alguns treballen per a empreses estrangere­s que no tenen impacte en l’economia del país, també ho és que altres profession­als freelance presten serveis al mercat local. Les curtes estades en un mateix lloc–d’uns 2,6 mesos de mitjana segons Nomadlist– són una de les principals causes d’aquesta visió.

Tot i això, Jordi Arrufí, president de l’associació Barcelona Digital Talent, considera que seria bo posar en marxa eines per retenir aquests profession­als perquè són dinamitzad­ors de l’ecosistema digital. A més de campanyes i espais com cotreballs, altres països europeus han habilitat visats a mida d’aquest col·lectiu. El director d’investigac­ió de l’institut Ostrom, Martí Jiménez-Mausbach, destaca els esforços de països com Alemanya, que té un visat per a nòmades digitals amb estades de fins a tres anys; Estònia, que l’any passat va llançar un visat de nòmada digital que permet residir fins a un any al país o Portugal, que ha introduït un visat de resident temporal diferencia­nt entre autònoms i treballado­rs de start-ups. De moment a Espanya, tal com asseguren responsabl­es de les Canàries i de Barcelona, la major part de nòmades digitals resideixen amb el visat de turista estranger.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain