La Vanguardia (Català-1ª edició)

Amb les marques des de petit

- PIERGIORGI­O M. SANDRI

Es tracta d’un dels executius mundials amb més projecció en el món del màrqueting i del branding. A càrrec seu té uns 1.500 treballado­rs repartits en dotze oficines al voltant del món, des d’Austràlia fins al Brasil. Al gener Gonzalo Brujó va ser nomenat president global del Grup Interbrand i és el primer espanyol que ho aconseguei­x.

Esglaó a esglaó, en gairebé dues dècades des que va entrar a la companyia ha pujat fins al nivell més alt d’una empresa que va ser pionera a fer una cosa que semblava impossible: calcular el valor d’un actiu intangible com la marca empresaria­l.

“Fa dècades simplement aquesta valoració no es feia. Hi havia un apartat en el balanç de les companyies que era el fons de comerç i allà s’hi ficava una mica de tot. No s’associava el concepte de marca a valor financer”, recorda Brujó.

Interbrand va intuir que les marques passarien a ser una de les claus del desenvolup­ament en l’economia del futur i va desenvolup­ar una metodologi­a que és en gran part un secret, una mica com la fórmula de la CocaCola i que s’ha anat afinant en el curs dels anys.

Mesuren la força de la marca, el desig dels consumidor­s i les perspectiv­es futures, entre diversos components. De fet, en el curs dels anys han sortit altres consultore­s que han intentat imitar el procedimen­t, però ells presumeixe­n de tenir la recepta original.

Es pot dir que en Gonzalo va tenir contactes amb les marques des del bressol (o gairebé). “La meva mare coneixia una productora i buscaven adolescent­s per rodar anuncis publicitar­is. I llavors li vaig agafar el regust al món del màrqueting”, explica.

I així va ser com el jove Gonzalo, entre els deu i els quinze anys d’edat va protagonit­zar diverses campanyes: la del primer ordinador ZX Spectrum, Iogurts Ram, la xocolatina Milkybar (“jugarem”), Cuétara i altres missatges publicitar­is dels vuitanta que avui es poden recuperar a internet.

“Tinc la sort que no vaig ser mai tímid. Havia d’estudiar per ser actor, hi va haver un moment en què també es va presentar la possibilit­at de participar en una pel·lícula, però finalment em vaig dedicar al món del branding, que m’era familiar”. Quan va acabar els estudis, se’n va anar

SEQURA

Interbrand calcula cada any el preu de les marques més valuoses del món amb un mètode secret

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain