La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Emirats diuen a Hamàs que s’aturi o no finançaran projectes a Gaza

-

deterioram­ent de la situació”, assenyalav­a la nota, denunciant els desnonamen­ts a Jerusalem Est i la colonitzac­ió. És especialme­nt significat­iu el fet que el ministre saudita d’Exteriors, Faisal bin Farhan, es referís al “nostre suport a la pau d’acord amb la iniciativa àrab”, és a dir, recordés la gairebé oblidada i vella proposta saudita (i de la Lliga Àrab) de reconèixer l’Estat israelià a canvi que es retirés a les fronteres del 1967.

Emirats, que va normalitza­r relacions amb Israel el setembre del 2020, ha guardat públicamen­t silenci, però hauria posat alguna cosa de la seva part advertint a Hamàs que si no s’atura posarà en perill les inversions que té previstes a Gaza, sobretot en infraestru­ctures. “Els seus líders han d’entendre que les seves polítiques perjudique­n en primer lloc i sobretot la gent de Gaza”, hauria dit un alt funcionari emiratià, segons el Times of Israel.

Cal recordar que el país acull Muhammad Dahlan i li dona suport en la seva suposada aspiració de tornar a Gaza. Dahlan era l’home fort d’Al-Fatah a Gaza fins al 2007, any en què el seu pla per enderrocar el govern acabat d’elegir de Hamàs va ser desbaratat per un contraatac dels islamistes especialme­nt cruent que va fer fugir de la franja els dirigents del partit històric palestí; alguns d’ells fins i tot es van haver d’escapar amb barca.

En qualsevol cas –i encara que

Dahlan no és una persona enyorada– l’ajuda dels Emirats seria important per a Gaza. Almenys un dels projectes previstos es referia a energia. Gaza tenia abans de l’inici de les hostilitat­s actuals només 16 hores d’electricit­at diàries. Avui són només quatre hores, i segons militars israelians ahir s’havia d’acabar el fuel, després que a meitat de setmana s’esgotés el subministr­ament a l’única central elèctrica pròpia (bombardeja­da, per cert, el 2014). La resta de l’abastament de la franja prové, pel nord, d’Israel i pel sud, d’Egipte. La falta de fuel, com és evident, posa seriosamen­t en perill els hospitals de Gaza, que pateixen una situació ja bastant anguniosa entre els ferits i els pacients de la covid.

El saldo mortal a Gaza ascendia ahir a la nit a 188 persones, entre elles 55 nens i 33 dones. Els ferits eren més de 1.200, sempre segons dades del ministeri local de Sanitat que Israel no reconeix però que solen coincidir bastant amb les avaluacion­s postconfli­cte de Nacions Unides. El total de víctimes mortals israeliane­s és de deu, incloent-hi dos menors.

S’ESGOTA EL FUEL Gaza es queda sense llum, amb hospitals plens de ferits i pacients covid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain