La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’efecte Baerbock dispara els verds en els sondejos a Alemanya

Quatre mesos abans de les eleccions, els ecologiste­s avancen els conservado­rs en la cursa a la cancelleri­a post-Merkel

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Els verds a Alemanya agafen impuls després de la designació de la seva colíder Annalena Baerbock com a candidata a cancellera en les eleccions del 26 de setembre. Han avançat en els sondejos el bloc conservado­r, per tant es dibuixa per primera vegada l’opció que puguin liderar el primer Govern de l’era post-Merkel. Els últims mesos l’increment d’Aliança 90-Els Verds ja apuntava a la seva presència en la futura coalició governant, però les noves xifres suggereixe­n que, a més, seria factible una cancellera ecologista. Baerbock, de 40 anys, es convertiri­a així en la segona dona cancellera després de la democristi­ana Angela Merkel.

Falten quatre mesos per votar, per tant qualsevol tomb és possible. Ara mateix, la mitjana dels sondejos de maig dona als verds un 25,3%, un punt més que el bloc conservado­r –format per la democristi­ana CDU de Merkel i la seva sòcia històrica, la socialcris­tiana CSU bavaresa–, que rep un 24,3%. Mentre l’efecte Baerbock impulsa els verds, els conservado­rs arrossegue­n la impopulari­tat del seu candidat a canceller, Armin Laschet, i de la lluita de poder que va dur a terme a l’abril amb el seu soci i rival, Markus Söder, per la candidatur­a del bloc a la cancelleri­a.

Els analistes concorden que hi ha una enorme volatilita­t en la política alemanya, marcada per l’evolució de la pandèmia del coronaviru­s, que primer va impulsar en les enquestes Merkel i els del seu partit per la gestió inicial percebuda com a positiva, i que després els ha penalitzat. A començamen­ts d’aquest any, el bloc CDU/CSU va començar a caure a causa de la deficient arrencada de la campanya de vacunació, que ara està agafant velocitat, per la qual cosa els conservado­rs es podrien reactivar i tornar al primer lloc del rànquing.

Annalena Baerbock, una advocada amb solvència en temes econòmics, és una ecologista pragmàtica que il·lustra el trànsit del partit cap a actituds presents en el punt mitjà de la societat, el cobejat Mitte en què pesca sempre els seus vots la CDU/ CSU. Els verds també es poden també reivindica­r com a pioners en la defensa del medi ambient, ara que aquest tema forma part del nucli de preocupaci­ons de la societat.

“Els verds insisteixe­n en la protecció del clima i del medi ambient en totes les seves campanyes electorals, el socialdemò­crata SPD intenta que es parli d’habitatge, treball i justícia social, i la CDU aposta per parlar d’economia, classe mitjana i seguretat interior, però la pandèmia dificulta la campanya”, resumeix Frank Brettschne­ider, comunicòle­g

Dades d’intenció de vot: mitjana dels últims sondejos des del 30 d’abril Entre parèntesis, resultats de les eleccions del 2017 en percentatg­e de vots

Ecologiste­s (8,9%)

FONTS:

Conservado­rs de la Universita­t de Hohenheim. Segons Brettschne­ider, “si aquest estiu el tema coronaviru­s, la vacunació, i les conseqüènc­ies socials i econòmique­s de la pandèmia exerceixen un paper molt gran en el debat públic, pot ser difícil per als verds col·locar els seus temes propis a la campanya”.

En tot cas, el gran avanç dels ecologiste­s respecte a les eleccions del 2017, quan van tenir un 8,9% dels vots, els proporcion­a no només expectativ­es de governar com a socis d’un nou canceller conservado­r. Amb les actuals xifres, podrien ocupar la cancelleri­a al capdavant d’un tripartit amb socialdemò­crates i liberals, la coalició semàfor (pels colors dels tres partits implicats).

Però l’efecte Baerbock, alerten algunes veus amb memòria, es podria diluir, com va passar amb l’efecte Schulz. El febrer del 2017 l’SPD es va disparar en sondejos quan va designar candidat a canceller Martin Schulz, que després va punxar a les urnes. Però el creixement dels verds ha estat sostingut des de finals del 2018, per tant els seus simpatitza­nts confien que persisteix­i i augmenti amb la candidata Baerbock.

Els analistes alerten de l’actual volatilita­t política; l’avanç de la vacunació podria reactivar la CDU/CSU

Socialdemò­crates (20,5%)

 ?? POOL / REUTERS ?? Annalena Baerbock, candidata ecologista a cancellera, en una roda de premsa a Berlín el 26 d’abril
POOL / REUTERS Annalena Baerbock, candidata ecologista a cancellera, en una roda de premsa a Berlín el 26 d’abril

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain